AKTUELNO

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa ambasadorkom Indije u Srbiji Šubdaršini Tripati o bileteralnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje, investicijama i daljem unapređenju privredne saradnje.

Ministar Cvetković je poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu novoj ambasadorki Indije i ocenio da su odnosi Srbije i Indije, bazirani na bliskim vezama uspostavljenim u osnivačkim danima Pokreta nesvrstanih zemalja, tradicionalno veoma dobri i prijateljski.

-Indija se nalazi u periodu ekspanzije na svim poljima i postoji puno mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje u više oblasti. Ohrabrujući su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između naših zemalja, izvoz beleži rast od 65 odsto, zaključno sa novembrom prošle godine, dok je uvoz porastao za 9,5 odsto- rekao je Cvetković.

Foto: ministarstvo privrede

Cvetković je ukazao da Srbija ima privlačan poslovni ambijent, kvalitetnu infrastrukturu, dobar geografski položaj, političku i energetsku stabilnost što nas stavlja na poziciju jedne od najatraktivnijih svetskih i regionalnih investicionih destinacija. U prilog tome govori i 32 milijarde evra stranih direktnih investicija u privredu Republike Srbije u periodu od 2012. do 2022. godine.

Ambasadorka Tripati je istakla da će svoje aktivnosti posvetiti podizanju odnosa Srbije i Indije na novi i još viši nivo. Objasnila je da postoji veliko interesovanje indijskih poslovnih ljudi da dođu u Srbiju, ali da je prepereka vizni režim. Ambasadorka je rekla da će nastojati da doprinese daljem osnaživanju saradnje dve prijateljske države u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar Cvetković je ukazao da treba nastaviti dobru praksu održavanja poslovnih foruma i uzajamnih poseta državno privrednih delegacija.