AKTUELNO

Kolonoskopija je izuzetno važan pregled koji nam može ukazati na probleme u debelom crevu, a koristi se kao prevencija u slučaju ranog otkrivanja karcinoma debelog creva.

Kolonoskopija je pregled kojeg se mnogi plaše i nešto je što izaziva pažnju kod pacijenata, ali ovaj pregled omogućava da kamerom doktori preledaju celokupnu sluznicu debelog creva i dela tankog creva.

- Pregled nam omogućava da vidimo ne samo šta se to u debelom crevu dešava već i da u slučaju potrebe uradimo biopsiju, ali i da na ovaj način potencijalno uklonimo ono što je potrebno - rekao je u Novom jutru Dr Nikola Panić, klinički asistent, gastroenterolog u KBC Dragiša Mišović.

- Ono što mi nekad nismo mogli da sanjamo da možemo nešto da skinemo, ne samo da otklanjamo velike polipe već i rane karcinome, sada to počinje da bude realnost. Sad imamo moderniju opremu, obučeni smo pa ćemo u perspektivi 'preuzeti deo posla' našim kolegama hirurzima da pacijenti ne budu operisani na klasičan način - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Nedavno je u KBC Dragiša Mišović urađena intervencija endoskopskog uklanjanja želuca.

- Mi smo prvi put uradili u našij zemlji ovu intervenciju, uklanjanje ranog karcinoma želuca. Tu je jako bitno naglasiti da ne može svaki karcinom da se tretira na ovaj način, to su rane faze karcinoma, gde je bitno otkriti ih na vreme, ali je naša tehnika i tehnologija došla dotle da mi nekim od tih pacijenata ako ih na vreme otkrijemo možemo ukloniti promene endoskopski - rekao je dr Panić.

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog creva je najbitnije.

- Sa tog aspekta, kolonoskopija je najbenifitarniji pregled. Karcinomi rastu iz polipa, a polipu treba između pet i deset godina da iz njega poraste karcinom kolona, a ako se otkrije na vreme mi otklanjamo polip i sprečavamo pojavu karcinoma - rekao je dr Panić.