AKTUELNO

Odojčad do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku.

Kašalj sa zacenjivanjem, crvenilo na vratu, povraćanje, ova tri simptoma mogu biti ključna kako bi roditelj prepoznao da dete ima veliki kašalj, rekao je pedijatar dr Saša Milićević za Telegraf.

Naime, četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, izjavio je danas za Javni servis dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

- Nažalost, mala deca, odojčad do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta - izjavio je dr Vukomanović, i dodao ima oko 70 dece sa velikim kašljem, te da je polovina hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom.

Foto: TV Pink Printscreen

Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava da su simptomi za veliki kašalj karakteristični, ali da se u prvoj fazi bolesti simptomi poklapaju sa ostalim infekcijama, pa se roditelji često zbune.

- Ako majka primeti da dete kašlje sa zacenjivanjem, da uopšte kašalj traje duže vreme, da ima crvene oči, jer kapilari pucaju, to ukazuje na veliki kašalj. Dete ima crvene konjuktive, nekada se desi da i u predelu vrata ima crvene tačke, koje takođe nastanu zbog napornog kašlja, opet dolazmo do toga da roditelj mora da reaguje. Drugo, dete je neraspoloženo, malaksalo, slabije jede, teže spava, nekada je sve praćeno i povraćanjem, onda zaista nema dileme da je situacija ozbiljna, kaže dr Milićević.

Kako podseća pedijatar, jedina odbrana je vakcinacija, te da već tri godine unazad imamo pad obuhvata vakcinacije.

Foto: Pexels.com

- U početnoj fazi taj veliki kašalj počinje kao svaka druga respiratorna infekcija, i u početku nema tog zacenjivanja, pa roditelji i ne znaju da li se baš radi o tome. Dete počinje da kašljuca, ima temperaturu, sve liči na drugu infekciju, a tek kasnije, u drugoj fazi počinje karakterisrtičan kašalj. On obično traje dugo te se i zove kašalj koji traje 100 dana. Oprezno sa svim tim, jer su bebe najugoženije jer nemaju dobro razvijen odbambeni sistem, te nažalost imamo fatalne ishode, kaže pedijatar, i podseća roditelje da vakcinišu svoju decu.

Autor: