AKTUELNO

Ukoliko primetite da vam je nestao novac sa računa, neophodno je da bez odlaganja kontaktirate banku i blokirate karticu.

Prevare i krađa podataka mračna su strana komunikacije i kupovine na internetu. Ključno je biti oprezan i ne ostavljati podatke na kanalima koji nisu provereni i zvanični kanali komunikacije.

Ako vam se ipak desi da "nasednete" na prevaru, postoji mogućnost i da vam ukradeni novac bude vraćen, kaže Dušan Uzelac, sa portala Kamatica. Kako je objasnio za Pink, za to ipak moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pre nekoliko meseci su se pojavile misterioznih poruke koje su se odnosile na neke nepostojeće pošiljke. To je bio momenat kada su se prikupljali podaci i to je sada iskorišćeno da se nekim ljudima skine novac sa računa, a najčešće se takve stvari dešavaju noću, kada ljudi ne proveravaju stanje na računu. Ključno je pitanje da li ste "naseli" na prevaru i ostavili negde svoje podatke sa kartice - naveo je Uzelac.

Kako je dodao, na taj način se i razdvaja odgovornost - da li je prevarena banka ili klijent.

- Može se desiti i da je pokradena baza podataka, to je odgovornost banke, a ako ste ostavili sami podatke, to je kao da ste nekome dali ključeve od sefa - istakao je Uzelac.

On je naveo da je povraćaj novca najčešće moguć.

- Banka ima mehanizme da zaustavi dalje transakcije i u određenim situacijama omogući povrat novca. Važno je da brzo reagujete - dodao je Uzelac.

Autor: