AKTUELNO

Karta za brzi voz vratila je poverenje građana u Železnicu. Od marta 2022. godine, brzom prugom na relaciji Beograd - Novi Sad, prevezeno je 6 miliona putnika.

Već na proleće naredne godine, brzi voz putovaće do Subotice, a kada Mađarska završi svoju deonicu brze pruge i do Budimpešte.

Beograd i Novi Sad nikada nisu bili bliži. Na perone između dva grada ponovo pristižu puni vozovi.

Kako su rekli sagovornici za TV Pink, do sada su satima putovali kolima, ali su sada prešli na voz.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možemo biti zahvalni onome ko je zamislio tu ideju da na evropskom tlu, evropski živimo i evropski se vozimo - rekao je jedan od sagovornika, dok je jedna od putnica dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

- Nekada se samo do Stare Pazove putovalo po dva sarta, a sada za 30 minuta. Svi su prešli na voz, konfornije je, brže, svaka čast našem predsedniku Aleksandru Vučiću!

Kako su sagovornici još naveli, primetili su da ga puno ljudi koristi, zadovoljni su cenom, a naročito je pogodan za studente.

Pre dve godine železnička stanica u Novom Sadu, dobila je nove savremene perone, a sada je na red došla i stanična zgrada.

- Kada smo puštali prvu fazu pruge, od Beograda do Novog Sada, uredili nove perone, uredili smo takođe jednu čekaonicu, sredili smo delove stanice koji su bili važni za funkcionisanje voza, ali kompLetna rekonstrukcija zgrade je čekala nastavak radova prema Subotici i sada se ona radi- rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: TV Pink Printscreen

Zdanje podignuto 1964. godine u potpunosti se obnavlja i modernizuje.

- Galerija je napravljena po novom projektu, ovde će biti trafike, kafići, a pravimo i jednu veliku salu preuređenu u restoran, biće tu i bankomati, sve što možete da nađete u gradu biće na stanici Novi Sad, a biće i dosta noviteta- rekao je Dragan Ignjatović, direktor kompanije 'Deko'.

- Postavljena je galerija, menja se kompletan plafon, osvetljenje, sve će biti drugačije i mislim kada se sve to završi biće reprezentativan objekat grada Novovg Sada- rekao je za TV Pink Veselin Simović šef Sekcije za saobraćajne poslove Novi Sad.

Foto: TV Pink Printscreen

Veselin, koji je svoj radni vek posvetio ovoj stanici, obnovu doživljava emotivno.

- Ja imam ovde preko 40 godina staža i naravno da mi je drago što se ovo renovira, i praktično ova stanica kao da se ponovo rađa. Dobiće sasvim drugačiji izgled. U martu će biti dve godine kako je puštena u rad brza pruga Beograd - Novi Sad, vozovi su puni, a putnici se vraćaju železnici- rekao je Veselin.

Preuređuje se i plato ispred zgrade.

Foto: TV Pink Printscreen

- Do sada nije bio rekonstruisan već je smo rađeno popločavanje, prema peronima, biće urađena nova fasada i što je veoma važno tamo će biti postavljena telekomanda i centar za upravljanje brzim vozovima, tako da će stanica u Novom Sadu pružati pun konfor putnicima i zaista će biti jedna moderna stanišna zgrada, a sa druge strane će obezbeđivati i dati sve uslove da može da se upravlja brzim vozovima- rekao je Goran vesić.

Na proleće 2025. godine na ovoj stanici čekaće se brzi voz za Suboticu. Radovi su intenzivirani kako bi pruga bila izgrađena do kraja godine.

Duž ovih 108 kilometara podiže se 58 objekata od čega je značajan broj i novih stzaničnih zgrada.

Video: Pink.rs