AKTUELNO

Srpska trpeza ne može se zamisliti bez slanine. Sveža, osušena, dimljena daje poseban ukus slanim, ali i slatkim jelima. Poznato je da se dobro kombinuje sa suvom šljivom, ali porodica Jovanović iz Venčana, sela kod Aranđelovca, otišla je korak dalje: slaninicu su stavili u teglu i od nje napravili slatko.

U teglama porodičnog gazdinstva Jovanović može se naći pedeset vrsta slatko-slane zimnice i sokova, pripremljenih bez konzervansa i šećera. U ponudi imaju mariniranu bukovaču, zeleni ajvar, vino u borovnici, nezaobilaznu šumadijsku šljivovicu, ali i džin sa jabukom i desetak vrsta trava.

"Imamo klasičnu proizvodnju jagode, borovnice, a da bismo se zaštitili od lošeg otkupa prešli smo na preradu voća. Nalazimo sirovine i u prirodi", kaže Vladimir Jovanović.

Jovanovići vole da probaju specijalitete svih svetskih kuhinja i odu korak dalje u pripremi neobičnih recepata, pa je tako nastalo i slatko od slanine.

"Pošto nas je šestoro, volimo da probamo jela međusobno i onda napravimo referendum, i odlučujemo da li ćemo to ponudimo i drugima da probaju i ili ne", ističe Jovanović.

Priprema nije teška, a recept nije tajna

Foto: Pixabay.com

Najpre se isprži 400 grama slanine. Kada je skoro gotova, izvadi se iz tiganja, a u masnoću koja je ostala, dodaju se crni i beli luk, so, biber. Slanina se vrati u tiganj na dinstanje i na kraju se doda paradajz-pire, žuti šećer i jabukovo sirće.

Tako pripremljeno slatko se sipa u dve tegle od 170 grama.

Reakcije na ukus su različite

"Rado probaju, možda bude sumnje na trenutak – da li je to to, ali posle prvog zalogaja svi su oduševljeni", kaže Dragica Jovanović.

Dragica i Vladimir Jovanović imaju četiri ćerke, tri studiraju u Beogradu, često dolaze i učestvuju u svim dogovorima i novitetima u kuhinji.

"Ja i moja sestra smo crtale nalepnice za tegle, radile smo kombinacijom nekih olovaka, markera", objašnjava Kristina.

Ovaj nesvakidašnji spoj ukusa nikog nije ostavio ravnodušnim, pa Vladimir planira da uveća proizvodnju i da slatko od slanine promoviše po sajmovima hrane širom zemlje i regiona.

Autor: