AKTUELNO

Cene stanova u Srbiji u četvrtom tromesečju 2023. nastavile rast, pa su tako stanovi skuplji za 5,75 odsto u odnosu na prošlu godinu

RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast cena stanova od 5,75% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83%.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine cene stanova su porasle u Gradu Beogradu 5,79%, u regionu Vojvodine za 4,67%, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16%.

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 5,41%, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93%.

Кada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

Za više informacija o cenama stanova i trendovima na tržištu nepokretnosti pogledajte najnoviji izveštaj o RGZ indeksu cena stanova na sajtu www.rgz.gov.rs.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.