AKTUELNO

U Srbiji se danas očekuje umereno do potpuno oblačno ali i dalje natprosečno toplo vreme sa jakim vetrom koji će u brdsko-planinskim predelima jugozapadne Srbije biti olujni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Slaba kiša padaće na jugozapadu zemlje, a posle podne i uveče tek ponegde i na severu i istoku Srbije. Najniža temperatura kretaće se od tri do 14 stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna od 16 do 22 stepena.

U Beogradu danas potpuno oblačno i natprosečno toplo vreme, uz umeren i jak južni i jugoistočni vetar. Slaba kratkotrajna kiša očekuje se uveče. Najniža temperatura kretaće se od devet do 14 stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna oko 20 stepeni.

Foto: Printscreen RHMZ

Najtoplije ovoga jutra, prema merenjima RHMZ je u Loznici, gde je u šest sati već izmereno 16 stepeni. Požega je na drugom mestu sa 15 stepeni u plusu, dok je u Novom Sadu i Kuršumliji izmereno 14, a u Beogradu stepen manje. Najhladnije je na Kopaoniku (2 stepena).

Padavine prvo na jugozapadu Srbije

Foto: Printscreen RHMZ

Do kraja sedmice:

*natprosečno toplo - maksimalna temperatura od 16 do 22 °S,

*vetrovito - duvaće umeren i jak južni i jugozapadni, u košavskom području jugoistočni vetar. Olujni udari vetra danas se očekuju u brdsko-planinskim predelima Dinarskog područja, a sutra i na jugu Banata i u donjem Podunavlјu,

*kiša će pretežno padati na jugozapadu Srbije, naročito u pograničnom delu sa Crnom Gorom, a povremeno se očekuje i u Vojvodini, ali slabijeg intenziteta, dok će u ostatku zemlјe biti lokalna i kratkotrajna pojava, pa se će se zadržati uglavnom suvo.

Početkom sledeće sedmice oblačno i hladnije sa čestom pojavom kiše u svim krajevima.

Foto: Printscreen RHMZ

Foto: Printscreen RHMZ

Upaljen meteo alarm

U zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM upaljen je žuti meteo alarm zbog jakog vetra, a to znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Autor: