AKTUELNO

U akciji pripadnika Bezbednosno informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva uhapšena su četiri državljanina Srbije zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaže.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac, rekao je za Pink da se moramo držati sapoštenja koje je dala BIA.

- Reč je o međunarodnoj organiziaciji, oni su vrbovali da za njih rade dva srpska državljanina. Nakon vrbovanja od strane tih organizacija dva srpska državljanina dobijaju zadatak da vrbuju dalje naše građane - navodi Spasić.

Kako kaže onda se to sve maskiralo navodno u te neke organizacije, međutim ono što ovde posebno bode oči, i to je ogroman uspeh naših službi bezbednosti, jeste da su toliko drski bili da su oni neposredno angažovali radnike u državnim organima u ministarstvima koja su veoma odgovorna u kojima postoje službene i državne tajne.

- To se snimalo na USB, krala se dokumentacija i oni su to slali dalje službama od kojih su angažovani. Radi se o međunarodnim organizacijama - kaže Spasić, dodajući da je ovo jedan od najvećih uspeha naše službe bezbednosti.

On je podsetio da smo imali pre nekih tri četiri godine imali rovitu situaciju i u službama bezbednosti i svuda su se umešali neki faktori koji nisu bili za taj posao, onda je Vučić uozbiljio naše službe bezbednosti i vi sada vidite da je to jedna respektabilna služba.

Spasić navodi da se iz ove poslednje akcije može naslutiti da se špijuniralo za zemlje iz okruženja, a da su ukradeni podaci dostavljani i čak NATO-u.

Ljuban Karan , bivši oficir KOS-a, rekao je da se iz ovoga slučaja vidi koliki je to uspeh i da se vidi da i te strane službe koje to rade preduzimaju visoke mere zaštite.

- Oni su opremili svoje špijune sa modernim sredstvima, čak su imali i kriptovane veze, a BIA je ipak uspela sve to da razbije, zato je to veliki uspeh - kaže Karan.

On dodaje da su špijuni prikupljali podatke o tome koje su to slabe tačke u našem društvu i radili su na glasinama i dezinformacijama i pripremi za neke unutrašnje nerede i nemire sa ciljem prevrata u državi.

On je rekao da ga brine vojni deo špijunaže. Kako kaže njih posebno interesuje taj naš oslonac na sopstvene snage i sopstvenu proizvodnju kako bi saznali sa čim sve raspolaže naša vojska i država.

Autor: D. S.