AKTUELNO

Više od 4.000 roditelja i dece obratilo se za savet i pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu u proteklih godinu dana, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta u Naučno-tehnološkom parku navela da je od februara prošle godine, kada je otvoren Centar, po pozivu roditelja ili dece 38 predmeta prosleđeno Odeljeljnju za visokotehnološki kriminal MUP Srbije.

Takođe, 27 predmeta upućeno je Tužilaštvu, 18 Ministarstvu prosvete, a nekoliko predmeta prosleđeno je Ministarstvu zdravlja i službama za socijalni rad.

Ona je istakla da Centar koordinira aktivnostima svih ministarstava i da je stvoren mehanizam da se brzo reaguje kada je prijavljena ugrožena bezbednost dece na internetu.

- Nažalost, zloupotrebe savremenih tehnologija imaju dalekosežne i različite posledice po mentalno, fizičko i psihičko zdravlje dece i po njihov socijalni život - ukazala je Matić i dodala da su se u početku uglavnom javljali odrasli, ali da se u za savet i pomoć sve više obraćaju i deca.

Podsetila je da je vlada formirala Koordinaciono telo za bezbednost dece na internetu i Savet koji se bavi vršnjačkim nasiljem putem društvenih mreža, kao i da je doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti u okviru koje poseban segment posvećen bezbednosti dece.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček istakla je da digitalnim tehnologijama i novim metodama rada neophodnno obučavati ne samo decu, već i nastavnika, te ponovila da se od septembra u škole uvodi projektna nastava.

- Ono što će biti novina od septembra jeste podučavanje dece kako da prikupljaju i selektuju i tumače informacije sa interneta, kako da kreiraju neke nove sadržaje i dele ih sa vršnjacima i drugima i, što je najvažnije, kako da to rade pametno i bezbedno - rekla je Viček.

Ambasador UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo naveo je da je digitalno doba utiče na decu i mlade više nego na bilo koju drugu starosnu grupu, te da je opismenjavanje dece potrebno ne samo da bi naučili kako da koriste računar i internet već i kako da se zaštite.

- Svedoci smo zlostavljanja dece i pornografije na internetu, mobinga i vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama. Nacionalni kontakt centar odlično radi svoj posao i uči decu kako da ovladaju veštinama kako bi na internetu kliknuli 'pametno' i 'bezbedno - primetio je Sen Lo.

Pohvalio je što su deca i mladi u Srbiji u središtu digitalne politike, ali je ukazao da je potrebno da se ona primenjuje u potpunosti i da obuhvata svu decu što se, kako je rekao, posebno odnosi na zaštitu privatnosti i identiteta dece na internetu i unapređenje etičkih standarda i praksi.

Lo je izrazio spremnost UNICEF-a da podrži sprovođenje digitalne politike u Srbiji napominjući da je u tom sektoru neophodno zajedničko delovanje vlade, privatnog sektora, civilnog društva, roditelja i dece. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava Dan bezbednog interneta kao međunarodnog događaja kojeg je inicirala Evropska komisija, a poruka za 2018.godinu je "Kreiraj, poveži i podeli poštovanje- bolji internet počinje sa tobom''.

Povodom Dana bezbednog interneta danas je u Naučno-tehnološkom parku nagrađen 51 nastavnik iz Srbije u okviru šestog konkursa ''Digitalni čas'' iz oblasti matematike, prirodnih i društvenih nauka.

Pročitajte još: Nova epizoda serije 'KO JE KOLIKO I KAKO UKRAO?' RADULOVIĆ OPTUŽIO ŠAPIĆA: Ti si lopov i MESTO TI JE U ZATVORU! (FOTO)

#Bezbednost

#Internet

#deca

'