AKTUELNO

Sajam naoružanja u Saudijskoj Arabiji u Rijadu je završen. Među svetskim imenima vojne industrije koji su izlagali na ovom sajmu bio je i Pinkov istraživački razvojni centar koji je na ovom sajmu sklopio ugovore sa najvećom kompanijom za promet naoružanja u Saudijskoj Arabiji.

Inženjer i suvlasnik kompanije PR-DC Miloš Petrašinović najavio je gostujući na Televiziji Pink razvoj Kamikaze 120 milimetara, koja će moći da nosi oružje od 12 kilograma. Istovremeno nije isključio mogućnost proširenja proizvodnje na municiji i mine, za šta je prethodno potrebno pribaviti odgovarajuće dozvole.

- To nam je već neki 20. sajam, 20. put da predstavljamo jednu kompaniju iz Srbije. Predstavljali smo četiri naša glavna proizvoda. Imamo sada neke višekratne dronove, koji više puta izvode neku misiju i imamo jednokratne dronove koji se ne vraćaju i imamo neke mete koje služe za vežbe. Imamo IKA bombardera, sa mehanizmom za ispuštane avio bombi, zatim Kamikazu 80 milimetara i Kamikazu 60 milimetara i Metu. To je izuzetno zanimljiv proizvod koji je privukao veliku pažnju - naveo je Petrašinović.

Kako je napomenio to je najveći sajam na svetu.

- Čak i naši zastupnici su ostali zatečeni interesovanjem za Metu. Prošetali su se i zaključili da je to potpuno unikatan proizvod i da na sajmu nema ništa slično tome. Naša najveća prednost je to što smišljamo stvari koje ne postoje i nigde drugo ne mogu da se nađu - istakao je Petrašinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Suština je, dajte nam priliku... probajte da koristite naše proizvode, mi ništa ne krijemo. Borba protiv kamikaza je jako teška, mi smo to uveli i pre ratova i to je ekonomska borba - imate letelicu koja košta nekoliko hiljada dolara koja može da uništi jedan tenk. Vraćamo se na konvencionalno naoružanje i koristimo novu tehniku, a to su dronovi. Ovde opet čovek upravlja, navodi, odlučuje, a i jeftinije je tako upravljati. Radimo na uvezivanju, na tome radimo u razvoju proizvoda. Možete da letite sa više njih stovremeno, jedan će da osmatra, neki će da daje informacije nadređenima u lancu komandovanja, to vam daje mogućnost da budete sposobniji da obaite misiju.

Petrašinović je istakao da je RAKKA sada zastupnik PR-DC za Saudijsku Arabiju, a razmišlja se i o nekim državama Afrike gde imaju dobre kontakte.

- Bitno je imati nekoga na terenu, nekoga ko će se boriti ta vas. Srbija je tamo prepoznata kao država, mi smo prepoznati kao inženjerska kompanija. Slede odluke koje se odnose na lokalizaciju proizvodnje, deo će morati da bude u Saudijskoj Arabiji, a intelektualna svojina ostaje naša - objasnio je Petrašinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o najavama da će uskoro biti prikazana Kamikaza 120 milimetara, on je reako da će ona nosti naoružanje od 12 kilograma.

- Idemo istim korakom kao što smo išli i sa bombarderom, ne pokušavamo da se pravimo pametni i razvijamo nešto što nikome ne treba. Videli smo potrebu za tim malim kamikazama koje su izuzetne. Takva sredstva uništavaju sto puta skuplje stvari. Uvideli smo da treba povećati ubojnu moć i idemo na to - naveo je Petrašinović.

Moguća proizvodnja municije i upaljača

Kada je reč o odluci o proizvodnji upaljača za granate, odnosno mine i rakete, Petrašinović navodi da PR-DC nije dovoljno nezavisana kao proizvođač bespilotnih letelica. - Iamo dozvolu za njihovu proizvodnju, a planiramo da apliciramo i za neke druge dozvole. Ako bi mogli da proizvodimo i municiju i upaljače, mogli bi da zaokružimo ceo sistem - dodao je Petrašinović.

Autor: