AKTUELNO

Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku

Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivama već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato, piše agencija RINA.

- Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad „čačanske lepotice“ i sorte „nada“, dok su rasprodate „čačanska rodna“ i „stenlej“. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije, kruške, maline kupine, lešnika, dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate – kažu u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.

- Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale – napominju stručnjaci.

Autor: