AKTUELNO

Osnivač i direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE) Zoran Korać primio je zahvalnicu od Izraela za neprocenjive napore i doprinos u jačanju prijateljskih i diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Priznanje je Koraću u nedelju uručio Izrael Kac, ministar spoljnih poslova Izraela, na svečanosti upriličenoj u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu, prenosi Jerusalem post.

U obrazloženju ove odluke ministar Kac navodi da je Korać svojim posvećenim odnosom doprineo stvaranju čvrstog partnerstva između srpskog i jevrejskog naroda.

"Vaša dostignuća su svedočanstvo postignutih zajedničkih ciljeva i izgradnje iskrenog prijateljstva između Srbije i Države Izrael", istakao je Kac.

Koraću je iskazana posebna zahvalnost za njegove napore, posle 7. oktobra, da Beograd ugosti izraelske sportske timove kako bi mogli nesmetano da nastave svoja takmičenja u vreme rata.

Pored toga, Zoran Korać je organizovao posetu srpskih novinarskih ekipa južnom Izraelu odmah posle masakra terorista Hamasa u kibucima uz pojas Gaze, pružajući iz prve ruke uvid u posledice tog masakra po narod Izraela.

Jerusalim Post navodi da je Korać imao i centralnu ulogu u donošenju Zakona o restituciji jevrejske imovine u Republici Srbiji, 2016. godine, koji se odnosio na restituciju imovine žrtava Holokausta bez zakonskih naslednika.

"Ovo priznanje ministra spoljnih poslova Izraela je dodatna potvrda trajne saradnje i međusobnog poštovanja Srbije i Države Izrael koja Koraća i predsednika Vučića prepoznaje kao istinske prijatelje", navodi izraelski list.

Nekadašnji ambasador Države Izrael u Beogradu, Alona Fisher Kam, istakla je da je Korać nezaobilazna figura za sve zainteresovane za unapređenje odnosa između Izraela i Srbije.

"On je čovek iza paravana koji je stub u povezivanju ljudi i identifikovanju mogućnosti i zajedničkih interesa. Sada je očigledno da se to događalo zahvaljujući njemu, ali nije uvek bilo tako", navela je Fiser Kam za Jerusalem Post.

Autor: