AKTUELNO

Povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica koji se širom sveta obeležava 1. marta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuje da u Srbiji postoji više desetina hiljada ljudi koji koriste invalidska kolica koja im omogućavaju kretanje i kvalitetniji život, kao i to da će nadležno ministarstvo nastaviti da realizuje kampanju "Srbija bez barijera".

Milan Srdić iz Saveza paraplegičara Srbije, rekao je za TV Pink da su zajedničkim snagama sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja počeli da grade Srbiju bez barijera.

- U prethodnom periodu, sagrađene su rampe, pristupačni su bazeni, pristupačni su objekti i olakšano je kretanje osobama koje koriste invalidska kolica - kaže Srdić.

On je apelovao na društvo da ne zauzimaju parking mesta za osobe sa invaliditetom, jer im je to neophodno da bi mogli da funkcionišu normalno.

Srdić je poručio svima, a naročito mladima koji su u poziciji kao on da ne odustaju, da se uključe i da se aktiviraju u savezima koje podržava ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Biljana Barošević iz ovog ministarstva je rekla da danas obeležavamo ovaj značajan datum za korisnike invalidskih kolica i dodala da Beograd na vodi daje velike mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jeste otežano osobama sa invaliditetom u invalidskim kolicima da se kreću, ali uradili smo zaista puno toga. Prvi put u istoriji Beogradski sajam je dostupan osobama sa invaliditetom. Zadužbina Ilije Kolarca je više od 89 godina bila nedostupna korisnicima sa invalidskim kolicima, uradili smo mnoge objekte javne namene i u narednom periodu trudićemo se da Beograd bude u potpunosti dostupan - rekla je Barošević zaključivši da su mnoge stvari urađene, ali i da mnogo toga treba tek da se uradi u narednom periodu.