AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je danas zdravstvene ustanove u Šapcu i Bagatiću.

Obilazeći ambulante u selima Dublje, Klenje i Badovinci, ministarka je istakla da su seoske ambulante upravo način da zdravstvenu uslugu približimo svim građanima, posebno ističući primer nove ambulante u Dublju.

Ministarka Grujičić je prilikom posete Domu zdravlja u Bogatiću, podsetila da je svojevremno upravo ovaj dom zdravlja bio proglašen za najbolji u Srbiji.

- Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa lokalnom samoupravom kako bi Služba hitne medicinske pomoći bila odvojena od službe Opšte medicine u samom Domu zdravlja.

Foto: ministarstvo zdravlja

- Hitna pomoć mora da ima dovoljan broj lekara i sestara jer su hitne pomoći u malim mestima važne i zato što se njima najčešće javljaju hronični pacijenti. Razgovarali smo i o patronaži kao obliku pomoći starijim pacijentima. Takođe, ideja je da domove zdravlja što bolje opremimo, a lekare osposobimo da rade na što većem broju aparata, tako da u njima mogu da pruže 85 odsto svih zdravstvenih usluga građanima. Jer ako imamo dobro organizovanu opštu medicinu, imaćemo i skrininge i rano otkrivanje bolesti, uspešnu prevenciju - istakla je ministarka nakon obilaska Bogatića, dodajući da će Ministarstvo zdravlja ovoj ustanovi vrlo brzo obezbediti digitalni mamograf i ultrazvučni aparat za Odeljenje ginekologije.

U nastavku posete, ministarka zdravlja Danica Grujičić je obišla i zdravstvene ustanove u Šapcu.

Foto: ministarstvo zdravlja

- Dom zdravlja je lepo opremljen i dobro organizovan, posebno sam zadovoljna kako je uređeno Odeljenje pedijatrije. Potrebno je još nekih kadrovskih pojačanja, upravo pedijatara, pa je ovo i poziv mladim kolegama da se odluče za ovu lepu i odgovornu specijalizaciju. Kako ni bolnica ni dom zdravlja nemaju mamograf, uskoro ćemo obezbediti digitalni mamograf i digitalni rendgen aparat. Drago mi je da je Šabac dobio magnetnu rezonancu, a pacijente molim za malo strpljenja dok kolege prođu obuku jer je ovo sasvim novi i drugačiji aparat. Očekujem da će od 15. aprila i Šabac početi da koristi softver za zakazivanje pregleda - rekla je ministarka Danica Grujičić, zaključivši da dalji razvoj doma zdravlja i bolnice u Šapcu zavise od toga da li će se graditi bolnica na novoj lokaciji, jer postoji i takav predlog, ili će ostati gde je sada.