AKTUELNO

srbija je naekada bila jedna od većih proizvođača industrijske konoplje ali se zbog raznih komplikovanih procedura mnogo ljudi odreklo ovog dela kolača. Po ugledu na Nemačke poljoprivrednike koji su iskoristili apsolutni potencijal u Srbiji je pokrenuta peticija za rehabilitaciju konoplje. Peticiju je do sada potpisalo oko 180 hiljada građana.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik kompanije "Jovanjica" podsetio je gledaoce Novog jutra kod Jopvane Jeremić na TV Pink da je između dva svetska rata Srbija bila jedan od najvećih proizvođača konoplje u Evropi.

- U mestu Odžaci je bila berza gde se određivala cena za čitavu Evropu. Mi smo se tada ponosili time i svaki poljoprivrednik je gajio konoplju. Sedamdeset posto svetske proizvodnje se tada proizvodilo u Rusiji i kod nas, onda su zapadne zemlje 1961. godine uspele da izguraju preko UN zabranu međunarodne trgovine konopljem - kaže Koluvija.

On navodi da je zbog toga u Srbiji stala proizvodnja nakon toga jer nismo imali kome da prodamo kononoplju.

Kako kaže iako postoje razne priče o prednostima konoplje i proizvoda od nje, postoje neke najave da će se opet krenuti masovna proizvodnja u svetu.

- Mi kao proizvođači u Srbiji imamo ozbiljne probleme. Vi možete da uvezete u Srbiju razne kozmetičke proizvode od konoplje ali ne možete da ih proizvedete - navodi Koluvija i dodaje:

- Dok se mi osvestimo za jedno dvadeset, trideset godina mićemo da budemo samo jedno čisto tržište za njih i opet smo prespavali voz - zaključuje on.

On je rekao da smo mi žrtve jedne velike manipulacije i da su nas slagali, prevarili kako bi preuzeli primat u proizvodnji.

Prednosti upotrebe konoplje su velike. Od nje se može napraviti građevisnki materijal pa čak i kuća kod njih je ušteda na grejanju i hlađenju do 90 odsto, koristi se u kozmetici pa čak i u medicini. Od konoplja može da se napravi i brodski pod i daske.

Koluvija kaže da mnogi mešaju konoplju sa drogom, što se i desilo u slučaju Jovanica.