AKTUELNO

Listerija je bakterija koja može da se nađe u širokoj paleti proizvoda koji nisu termički neobrađeni, kao što su mleko, sir, meso, ali i u salate, rekla je za Novo jutro TV PINK doktorka fizičke hemije, prof. Svetlana Stanišić.

Za petoro ljudi u Austriji infekcija bakterijom Listerijom bila je smrtonosna, a u ovom slučaju ova bakterija je nađena u kajmaku.

- Listerija je prisutna i u vodi, takođe i u zemljištu, kao i kod velikog broja životinja. Pasterizacija na 72 stepena, sasvim je dovoljna temperatura da uništi listeriju. NJoj pogoduje temperatura između 0 i 45 stepeni, i ono što je interesantno, za bakteriju koja ne formira spore ona divno raste u frižideru i formira se - rekla je Stanišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, najčešće zelena salata može biti kontaminirana listerijom, tako da, dodaje, ako kupite salatu i ako dugo stoji u frižideru, može da se nakupi dosta bakterije, pa je neophodno dobro pranje.

- Smatra se da negde do 10 posto ljudi ima listeriju u svojim crevima, ali iz nekog razloga ne oboljevaju svi, već samo neke podložne kategorije. To su na primer novorođenčad, starije osobe, takođe i trudnice. A najgore je što ona može da ubije plod i da dovede do prevremenog porođaja - rekla je doktorka.

Kako kaže, to su najteže posledice. Objašnjava da kod odraslih ljudi koji imaju dobar imunitet, izaziva simptome slične gripu.

- Pošto prođe dugo od unosa, ljudi ne povežu. Ne mora da bude tipično trovanje, nego može da se javi posle dužeg perioda, i bude kao nešto što liči na grip - rekla je doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je pranje voća i povrća u pitanju, rekla je da je voda dovoljna, i to vruća voda, da se dobro ispere.

- Ona može da se prenese i preko prljavih ruku. Sve što nije termički obrađeno predstavlja rizik - rekla je ona.

Kako kaže, ona se prenosi i na bazenima, voda može biti izvor raznoraznih bakterija, za koje dezinfekciona sredstva nisu dovoljna.

Autor: