AKTUELNO

Prof. dr Ana Mitrović i objašnjava da postoji dosta aspekata zbog kojih ova procedura još uvek nije moguća u našoj zemlji i podsećaju na to da surogat majčinstvo veći broj zemalja u Evropi ne dozvoljava, a da je u Americi u svega 15 od 50 država ovakva procedura dozvoljena.

- Najlakše, ali najskuplje mesto za praktikovanje surogat materinstva je Kalifornija, država koja dozvoljava homo i heteroseksualnim partnerima, singl mamama i tatama, da kroz surogat materinstvo postanu roditelji. Međutim, čak i unutar tih 15 država koje dozvoljavaju surogat materinstvo, postoje različite regulative. U Evropi, veći broj zemalja ne dozvoljava surogat materinstvo u poređenju sa zemljama koje to dozvoljavaju. Ovde se mešaju mnogi aspekti, uključujući psihološke, prava deteta iz različitih perspektiva, kao i etička pitanja. Nije jednostavno da žena, koja se odluči za surogat materinstvo, to radi ne samo iz materijalnih razloga, već i s obzirom na ugrožavanje svog zdravlja i rizik da se nešto nepredviđeno desi tokom trudnoće - kaže prof. dr Ana Mitrović.

Komplikacije

Napominje i da u trudnoći može doći do komplikacija, kao i do smrti.

- Mogu se izazvati komplikacije koje se završavaju smrću majke. Nije slučajno što u Evropi i u većini zemalja sveta to nije dozvoljeno u toj meri koliko zapravo postoji potreba - kaže doktorka i objašnjava da li je surogat materinstvo medicinski komplikovan postupak.

- Surogat materinstvo znači da trudnica koja nosi dete za neki par ili osobu, gde je dozvoljeno i za singl roditelje, prolazi kroz proceduru vantelesne oplodnje. Najčešće, surogat majka uzima jajne ćelije od ženske osobe, koje su prethodno oplođene sa partnerom po želji, a zatim kreirani embrion se vraća u matericu osobe koja će izneti trudnoću. Zavisno o mestu porođaja i pravnoj regulativi, biološki roditelji tog deteta bi trebalo da preuzmu prava i odgovornosti za dete - kaže dr Mitrović.

Surogat materinstvo ekvivalentno vantelesnoj oplodnji

- Za osobu koja prima embrion, ona ne prolazi kroz proceduru najčešće stimulacije jajnika i hormonske pripreme - kaže doktorka.

Ipak, slučaj nije identičan klasičnoj vantelesnoj oplodnji, jer surogat majke nisu trudnice koje su dale svoj biološki materijal.

Uslovi za surogat majku

Prof. dr Ana Mitrović objašnjava i koje uslove surogat majke moraju da ispunjavaju

- Sve zavisi u kojoj zemlji se radi. Prema nekim zakonima, surogat majka mora biti mlađa od 35 godina i imati kod kuće dvoje ili troje dece. Nema jasnih kriterijuma koji važe u svakoj zemlji. Uvek se traži da je zdrava i da ima svoju decu, jer tokom trudnoće može doći do komplikacija koje mogu uticati na organ s kojim pomaže drugoj osobi da rodi. U zavisnosti od zemlje, variraju i preduslovi. Podrazumeva se da treba biti medicinski zdrava i sposobna da iznese trudnoću bez očekivanih komplikacija - objašnjava doktorka.

Ukoliko potencijalna surogat majka ima neko stanje koje bi ugrozilo njenu spontanu trudnoću, takva osoba nije kandidat.

Advokat Ana Selak, objašnjava koja je procedura surogat materinstva, ali i naglašava da ona kod nas još uvek nije uvedena

- Ovo tek treba da se uvede kod nas. Republika Srbija treba da pomogne roditeljima da se ostvare kao roditelji. Došli smo do toga da doniramo jajne ćelije iz nekih drugih zemalja, imamo i prve bebe, imamo biomedicinski potpomognutu oplodnju; ovo je sledeći korak. Stičem utisak da su ovo tehnički slične stvari, kao da smo i mi kao zemlja došli do tog stadijuma, pasivni smo po tom pitanju. Imamo građanski zakonik koji reguliše ovu materiju, ali ga ne donosimo, ali ne znači da nemamo ideju - istakla je svojevremeno advokatica Ana i dodaje:

- Želim da pomognem u regulisanju ove teme. Ona neće biti izvorna u svom primarnom obliku, jer ne postoji idealan zakon, ali želim da se uspostavi odgovarajući okvir. Ne želimo neregulisanu oblast, niti da naši državljani idu u druge zemlje kako bi ostvarivali svoja roditeljska prava pod njihovim uslovima - kaže i dodaje da će o ovom postupku prema našem zakonu, odlučuje sud.

Autor: