AKTUELNO

Veliki Uskršnji post, koji traje 48 dana, ima svoja pravila i rituale za svaku od sedam nedelja.

Evo kako se svaka nedelja posta naziva i koja su pravila.

1. Čista nedelja (Todorova ili Teodorova nedelja): Prva tri dana posta počinju potpunim uzdržavanjem od hrane i pića, poznatim kao trimirje. Zatim se prelazi na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je post na vodi, dok je ostatak sedmice dozvoljeno jesti hranu pripremljenu na ulju.

2. Pačista nedelja: Ovu sedmicu treba provesti postom na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

3. Krstopoklona nedelja: Tokom ove sedmice, posti se na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, zbog Blagovesti.

4. Sredoposna nedelja: Ova sedmica se posti kao i druga, na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

5. Gluva nedelja: Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede do nedelje na ulju, s tim što je u petak dozvoljeno i vino.

6. Cvetna nedelja: Posti se na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se slave Cveti.

7. Stradalna ili Strasna nedelja: Poslednja nedelja pred Vaskrs obeležava strogi post, molitva i pokajanje. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak je dozvoljeno ulje, a na Veliki petak se uzdržavamo. Subota je ponovno post na vodi, a nedelja označava kraj Velikog posta.

Autor: