AKTUELNO

Gradnja naftovoda Srbija-Mađarska kreće sledeće godine i prioritet je za obe zemlje, a to će Srbiji dati i jedan vid energetske sigurnosti, ističe ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovic Handanović!

Ministarka Đedovic Handanović, se osvrnula na projekat gradnje naftovoda Srbija-Mađarska koji kreće sledeće godine.

Ovaj projekat sa Mađarskom nas spaja na naftovod "Družba". Mi gledamo unapred jedno 20, 30 godina, otud ovj projekat. Mi se za sada snabdevamo samo preko Hrvatske, a kada imate samo jedan izvor onda ste i u riziku. Potpisali smo memorandum o razumevanju sa Mađarskom i očekujem da će se i sa njihove strane, adekvatne pripreme nastaviti. Mi smo započeli i prostorni plan i pripremu tehničke dokumentacije. Neki projekti su strateški iz raznih uglova, a ova energetska kriza nam je pokazala da moramo da se oslanjamo na sebe, kao i da sarađujemo regionalno - rekla je Đedović Handanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je istakla i da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima EPS-a.

EPS je bio i ostaće državna kompanija. Zadovoljan sam finansijskim rezultatima, jer moramo da priznamo da su oni istorijski. Mnogi će reći da je to zbog rasta cena, ali neće reći da EPS daje popuste za racionalnu potrošnju električne energije. Počeli smo da menjamo stvari pri vrhu, ali stvari moraju da se menjaju i po dubini, a to traje - rekla je Đedović Handanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Đedovicć Handanović je otkrila i da li će biti promena u ceni struje.

Čitali smo u nekim medijima da se poskupljenje odlaže zbog izbora, ali mi smo rekli i prošle godine, kao i pre izbora, da povećanje cena nije planirano. Mi treba da radimo na metodologiju određivanja cena, ali ono čemu smo sada svedoci, je pad cena na tržištu. Svi su bili srećni kada je država uskočila da ih zaštiti kada su cene išle u nebo, a sada bi ti isti državu da ostave na cedilu, kada se cene smanjuju - rekla je ministarka Đedović Handanović.