AKTUELNO

Dok se litijumu u Srbiji i regionu deo javnosti još uvek protivi, u Švedskoj su se okupili predstavnici evropskih vlada i komisije, industrija i finansijskog sektora, sa ciljem da odredi kurs za litijum-jonsku ekonomiju!

Prof. dr Aleksandar Jovović, sa Mašinskog fakulteta, smatra da se iz političkih razloga ne sme zanemariti sva dobrobit koju litijum može doneti razvoju naše zemlje.

Podeljenosti po pitanju litijuma nema osim kod nas. Veliko je pitanje zašto bi neko bio protiv litijuma. To je projekat koji je od 2004. godine, pa do skoro, bio jedan od najboljih projekata, odjednom se, dobrim delom iz političkih razloga, sve se preokrenulo. Evropa, vidi se, želi neko svoje jedinstvo i svoje izvore, gde smo mi jedni od najbližih tome da ispunimo sve to i da sebi napravimo korist. Imamo ideju, da se ne završi sve sa golim rudarstvom, već da se pređe u tehnologiju većeg nivoa, što je neverovatan ulazak u lanac vrednosti. Mi danas, generalno, imamo problem zagađenja vazduha, kao i sa kompanijama koje su došle u Srbiju i region, a koje ne postupaju baš tako kao što bi postupali u nekim evropskim oblastima. Ali to ne znači da mi treba da zaustavimo celu jednu oblast, jer od rudarstva živi cela zemlja - rekao je Jovović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovović navodi da su litijum i ostali obnovljivi izvori energije ključni za tehnološku revoluciju kojoj trenutno prisustvujemo.

Ta tranzicija u obnovljive izvore jasno govori da je potrebno naći nove načine stvarnje energije i njenog čuvanja. Neko je rekao da su danas kritični materijali upravo nafta, čelik i električna energija 21. veka. Mi trenutno prisustvujemo jednoj tehnološkoj revoluciji, a da bi do te tehnološke revolucije došlo, potrebno je da se izgradi deset puta više kapaciteta u obnovljivim. Da bi se ti kapaciteti zgradili, nekada su bili potrebni kritični materijali kao što su čelik i beton, a sada su potrebni litijum, aluminijum, čelik... Prosto je neverovatna brzina razvoja tehnologije, a danas se vidi da su upravo litijumske baterije jedan od glavnih segmenata toga. To je razlog što se zemlje u svetu sve više okreću litijumu i njegovoj eksploataciji - rekao je Jovović.