AKTUELNO

Fondacija "Za srpski narod i državu" sinoć je u pozorištu u Kruševcu organizovala događaj pod nazivom "Putevima srpskih lepota", u okviru kog je solistkinja Beogradske opere i članica operskog ansambla Narodnog pozorišta Ljubica Vraneš održala koncert u pratnji kamernog orkestra "Srpska lepota".

Vraneš je navela da ovo nije prvi put da nastupa pred kruševačkom publikom i podsetila je da je prilikom otvaranja trga, zajedno sa kolegom Dragoljubom Bajićem, koji je tom prilikom, prema njenim rečima, režirao prvu srpsku operu "Na uranku" Stanislava Biničkog, nastupala na otvorenoj sceni u samom centru Kruševca. "Imala sam priliku da i prošle godine pred Vidovdan gostujem na Bagdali zajedno sa Orkestrom policije Srbije. Ovog puta je Fondacija 'Za srpski narod i državu' organizovala i podržala naš divan projekat 'Putevima srpskih lepota', projekat koji je sačinjen od najlepših operskih arija, kancona, najlepših pesama, filmske muzike i na kraju, najlepše srpske muzike", rekla je Vraneš. Napomenula je i da posebno voli da se vodi srpskom muzikom i srpskom tradicijom. Dodala je da su u planu i novi koncerti koji su, prema njenim rečima, tu da bi povratili publiku i približili je operskoj umetnosti.

"Planirana je serija ovih koncerata putevima kroz našu lepu Srbiju, tako da bismo obišli i druge gradove i pokušali da povratimo veru u pravu pesmu, u pravu umetnost i u drugim gradovima, sa ciljem decentralizacije umetnosti iz Beograda", rekla je ona.

Pored Vraneš, učesnici događaja bili su i basista Dragoljub Bajić i sopran Vesna Đurković.

Koncertu je prisustvovao gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović sa saradnicima, brojni predstavnici političkog i društvenog života grada, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Fondaciju ''Za srpski narod i državu'' osnovala je Srpska napredna stranka 2019. godine, a kako se navodi na sajtu fondacije, tvorac vizije, ideje i inicijative za osnivanje Fondacije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Navode i da će u radu njihove fondacije narod i država biti posmatrani u svetlu nauke i najnovijih otrkića.

Autor: