AKTUELNO

U nastojanju da pruže adekvatnu negu najtežim pacijentima na samrti u Šumadiji i Kragujevcu, delegacija Instituta za javno zdravlje Kragujevac, šef katedere za palijativnu medicinu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Svetlana Miletić Drakulić i direktorka specijalističke internističke bolnice iz Vrnjačke Banje dr Vanja Balšić i Dejan Nestorović posetili su Klinički centar Vojvodine i Pokrajinsku vladu Vojvodine gde su upriličeni radni sastanci sa visokim rukovodstvom.

Sastanak je bio prilika za razmenu iskustava i znanja iz oblasti palijativne medicine, ali i razmatranje modela i mogućnosti otvaranja ustanove za palijativnu negu u Kragujevcu. Direktorka Kliničkog centra Vojvodine,prof. dr Edita Stokić i prof. dr Ivana Urošević srdačno su dočekale goste, ističući značaj ove inicijative za celokupno zdravstveno stanje pacijenata na samrti.

Nakon posete Palijativnoj klinici na Mišeluku u Novom Sadu, sastanak je upriličen i u Vladi Vojvodine gde je delegaciju primio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Foto: Privatna arhiva

Palijativna medicina, koja se bavi pružanjem podrške pacijentima koji se suočavaju s teškim bolestima, poput karcinoma i neuroloških oboljenja, uključujući i najteže internističke slučajeve, postaje sve važnija u zdravstvenoj zaštiti. Otvaranje palijativne ustanove u Kragujevcu ne samo da će omogućiti adekvatnu negu ovim pacijentima već će i olakšati njihovim porodicama, pružajući im podršku tokom poslednjih teških životnih trenutaka.

Dejan Nestorović iz Centra za promociju IZJZ naglasio je značaj ove inicijative, ističući da otvaranje ustanove za palijativnu negu predstavlja korak ka dostojanstvenom završetku života za pacijente na samrti od najtežih bolesti.

Foto: Privatna arhiva

Upravo iz tih razloga, poseta kragujevčke delegacije Kliničkom centru Vojvodine i razgovori s nadležnima predstavljaju važan korak u ostvaranju ove važne inicijative u Šumadijskom okrugu upravo po mogućem modelu kakav postoji u Novom Sadu.

- Otvorenje ustanove za palijativnu negu u Kragujevcu ne samo što će unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite već će u Šumadiji postaviti nove standarde u pružanju podrške pacijentima na samrti i njihovim porodicama. Život dostojan čoveka do samoga kraja - istakao je Dejan Nestorović.