AKTUELNO

Povodom Svetskog dana pozorišta Srpska napredna stranka izdala je saopštenje koje prenosimo u celosti.

Povodom Svetskog dana pozorišta, Srpska napredna stranka s ponosom ističe da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture vredno radili na podizanju kvaliteta kulturnog života građana, o čemu verno svedoče i pozorišna zdanja širom Srbije koja su obnovljena ili je u toku njihova rekonstrukcija. Ulaganje u ustanove kulture, među kojima pozorišta zauzimaju značajno mesto, jedan je od pokazatelja ukupnog ekonomskog i društvenog napretka naše zemlje.

Podsećamo da je 1. marta ove godine otvorena Mala scena Narodnog pozorišta u Nišu, što je prva novoizgrađena pozorišna scena u Srbiji nakon nekoliko decenija. Grad Niš i Nišavski okrug bogatiji su za scenu u koju je država uložila 1,27 miliona evra.

Takođe, za rekonstrukciju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, pored ranije opredeljenih 1,6 miliona evra, Vlada Republike Srbije nedavno je na predlog Ministarstva kulture opredelila dodatnih 2,3 miliona evra. Radovi koji su u toku podrazumevaju sanaciju krova, rekonstrukciju pozorišpnih sala i zamenu stolica, mehanizama scenske tehnike i liftova. U završnom postupku je izrada projekta za izvođenje radova za novu scenu "Bojan Stupica", čime će biti zaokružena potpuna sanacija, rekonstrukcija i proširenje kapaciteta ovog pozorišta.

U 2024. godini putem Konkursa "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture, opštini Inđija opredeljeno je 6 miliona dinara za zamenu sedišta i podnih obloga u pozorišno-bioskopskoj sali Kulturnog centra, dok je prošle godine za zamenu scenske mehanike u istoj sali opredeljeno 2 miliona dinara.

Na istom konkursu Opština Kladovo ove godine dobila je 12 miliona dinara za tekuće održavanje i nabavku opreme za bioskopsko-pozorišnu i koncertnu salu.

Opredeljena su sredstva i za pozorišnu scenu Doma kulture "Jovan Tomić" u Novoj Varoši, u iznosu od 5,5 miliona dinara za zamenu brodskog poda na sceni, zamenu zavesa i drapera i nabavku dela audio opreme.

U prethodne dve godine realizovani su značajni radovi na obnovi fasade Narodnog pozorišta u Beogradu, za koje je obezbeđeno 66 miliona dinara. Paralelno je u 2023. godini izvršena rekonstrukcija velike scene, gledališta, dela instalacija i nabavljen je nov nameštaj za orkestar, a vrednost ovih radova iznosila je 50 miliona dinara. Pored toga, u Narodnom pozorištu zaposleno je 17 mladih baletskih umetnika.

Od početka 2016. godine Ministarstvo kulture opremilo je i pozorišnu salu Narodnog pozorišta u Kruševcu, izdvojilo sredstva za sanaciju krova Gradskog pozorišta u Bečeju, za nabavku i ugradnju scenskog mosta sa reflektorima za pozorišnu scenu Doma kulture "Stari Kolašin" u Zubinom potoku, kao i za sanaciju i adaptaciju Narodnog pozorišta "Timočka Krajina - Centar za kulturu Zoran Radmilović".

Foto: Privatna arhiva

Posle sedam godina, 2019. godine okončana je rekonstrukcija pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, a sredstva u iznosu 170 miliona dinara uložena su u sanaciju, rekonstrukciju, dogradnju i revitalizaciju zgrade pozorišta.

Rekonstrukcija Omladinskog pozorišta "Dadov" završena je 2023. godine, a rešeni su i komplikovani imovinski problemi pozorišta "Boško Buha" i stvoreni uslovi za rekonstrukciju ovog pozorišta koja će uskoro početi.

Za brojne ljubitelje pozorišne umetnosti veoma je važno što je u zgradi nekadašnje pošte pored Stare železničke stanice u Beogradu planirano otvaranje dve nove pozorišne scene na površini od 4.100 m².

Izgradnjom "Narodnog pozorišta - "Narodnog kazališta - Népszénház" u Subotici, Srbija će dobiti jedno od najvećih i najmodernije opremljenih pozorišta u ovom delu Evrope. Planirani rok za završetak radova je 30. jun 2024. godine.

Završetkom radova na rekonstrukciji i adaptaciji nekadašnjeg Doma vojske u Pirotu u Multifunkcionalni kulturni centar, Pirot i istočna Srbija dobiće savremeni multifunkcionalni kulturni centar na 5.500 m², sa pozorišnom i bioskopskom salom od 650 mesta.

Sve navedeno jasno pokazuje da su za vreme dok je Srpska napredna stranka na vlasti u značajnoj meri unapređeni uslovi za rad pozorišta u našoj zemlji, za razliku od perioda pre toga kada je većina objekata u kojima su smeštena pozorišta bila zapuštena ili ruinirana, što je u velikoj meri ugrožavalo njihov rad.