AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujučić rekla je danas da će izgradnjom nove zgrade Kliničkog centra u Kragujevcu, Šumadija dobiti jedan moderan i dobar klinički centar.

"Oni će dobiti jednu modernu zgradu, koja može da bude izgrađena za naredne 2,5 do tri godine. Mi čekamo novu vladu da bi raspisali tender za izvođenje radova, jer građevinska dozvola je dobijena", rekla je Grujičić za Pink.

Ministarka je podsetila da je još 2003. godina krenula priča o tome kako treba sagraditi još jednu zgradu kliničkog centra u Kragujevcu i kako ona treba da bude izgrađena po novim standardima.

Navela je da se u Kragujevcu planira izgradnja i drugih zdravstvenih objekata.

U dosta lošem stanju je pedijatrijska klinika. Tu takođe imamo ideju kako brzo da napravimo jedan objekat, gde bi ta dečica imala sve uslove za lečenje. I zgrada fizijatrije je jako loša. I tu imamo neke ideje, ali to će sačekati novu vladu

Pohvalila je rad rukovodstva KC Kragujevca, pogotovo u radu sa onkološkim pacijentima.

Foto: TV Pink Printscreen

"Kod njih na skeneru nema nikakve liste čekanja. Na magnetnoj rezonanci postoji lista čekanja, ali to je lista zakazivanja, odnosi se na pacijente koji su na kontroli. Organizovani su jako dobro, onkološki pacijenti imaju svoje termine. Tako da KC Kragujevac može da posluži kao primer dobre organizacije", navela je ona.

Pohvalila je i rad KC Vojvodine, navevši kako je za prva tri meseca ove godine urađeno 3.200 operacija kuka i kolena.

Dodala je da će danas biti održan sastanak na kome će se govoriti o Ginekološko-akušerskoj klinicu u Nišu, koja je, kako kaže, u dosta lošem stanju, a ipak ima oko 4.000 porođaja, dodaje ona.

Kaže da se planira izgradnja nove hitne pomoći na kilometar ipo od KC Niš, kao i medicina rada treba da pređe u glavnu zgradu Doma zdravlja.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su zdravstveni objekti u Novom Sadu u pitanju, navela je da se nada da će do kraja godine biti završena nova zgrada u okviru KC Novi Sad, u koju će preći hirurgija, neurohirurgija, ortopedija, plastična i maksilofacijalna hirurgija.

Kada je reč o KC Srbije, kaže da je započeta druga A faza, koja obuhvata devet operacionih sala, četiri angiosale, server sala.

Kada je praćenje obolelih od karcinoma u pitanju, Grujičić je napomenula da registri kakvi danas postoje zavise od toga ko je šta prijavio.

"Mi radimo sada na softverima, gde onog trenutka kada se postavi definitivna diagnoza, tog trenutka to ide u registar. I više neće zavisiti od toga da li je doktor prijavio ili ne, nego će sam sistem veštačke inteligencije automatski prepoznavati definitivnu diagnozu", rekla je ona.

Autor: