AKTUELNO

Decembarska klasa svoje prve vojničke dane provodi u centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

Od 1. decembra dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije započelo je 385 vojnika, među kojima je i 57 žena. Oni će vojni rok služiti šest meseci, a razlog produženja vojnog roka je pomoć profesionalnim vojnicima i podmlađivanje rezervnog sastava.

Miona Đurković se prijavila iz radoznalosti, niko u porodici joj nije bio vojno lice.

- Htela sam da steknem neko novo iskustvo - rekla je Đurkovićeva. Obuka se izvodi po istom planu kao i kad je vojska trajala tri meseca.

Vojnici će dobijati novčane naknade koje će u prva tri meseca iznositi oko 10.000 dinara, u četvrtom mesecu 15.000 dinara, u petom 20.000 i u šestom 25.000 dinara, tako da će za šest meseci ukupno dobiti oko 800 evra.

- Vojska ovime pre svega dobija obučeniji rezervni sastav, a profesionalni vojnici će zadatke koje izvršavaju izvršavati kvalitetnije. Pre svega to je rasterećenje, jer je veliko opterećenje profesionalnih vojnika zbog broja zadataka koje Vojska Srbija izvršava - ističe potpukovnik Milan Petrović iz Uprave za obaveze odbrane Ministrastva odbrane.

U Srbiji trenutno ima oko 9.000 profesionalnih vojnika. Plata im je oko 32.000 dinara bez naknade za dežurstva.

- Veliki problem je nedostatak dugoročne perspektive, jer samo mali broj njih može da dođe do penzije u vojsci -  smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Od 2011. od kada se u vojsku ide dobrovoljno, svake godine oko 1.600 mladića i devojaka prođe vojnu obuku. Ranije, kada je to bilo obavezno, godišnje je na služenje vojnog roka upućivano i do 20.000 vojnika.

J. Stanković

#Srbija

#Vojna baza

#Vojska

'