AKTUELNO

Skoti Kilmer, jedan od najpopularnijih stručnjaka za automobile na Jutjubu je podelio seriju saveta koji mogu da pomognu vozačima da uštede gorivo u automobilu. Ovaj auto-mehaničar koji ima više od 55 godina iskustva, redovno objavljuje korisne video-snimke i daje savete vozačima kako mogu da sačuvaju novac.

U popularnom videu, Skoti je upozorio vozače da ne bacaju pare na uređaje za koje tvrde da poboljšavaju ekonomičnost goriva, već da umesto toga redovno provere pritisak u gumama.

Pritisak u gumama

- Danas ću vam pokazati kako da postignete veću kilometražu u automobilu, a to je bez kupovine skupih uređaja, nemojte da vas lažu. Da ovi uređaji zaista funkcionišu, pravili bi se u fabrikama automobila zbog ogromnog pritiska javnosti da se poveća kilometraža po litru goriva. Reći ću vam kako da proverite da li je pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti veća - objasnio je Skoti.

Potrebno je pneumatike naduvati do nivoa navedenih u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primetiti veću potrošnju goriva, a i gume se istroše mnogo brže. Da bi se ovo izbeglo, preporučuje se provera pritiska u gumama najmanje jednom u dve nedelje i pre bilo kakvog dužeg putovanja.

Prljav filter za vazduh

Skoti je takođe sugerisao da vozači mogu da uštede na računima za benzin i dizel tako što će se uveriti da je filter vazduha čist.

- Vaš automobil sagoreva hiljade kubnih centimetara vazduha, a to ne može sa začepljenim filterom.

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu menjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobija dovoljno čistog vazduha.

Naglo kočenje i ubrzanje

Skoti je savetovao vozače da izbegavaju nagla ubrzanja i kočenja.

- Budite umereni u vožnji jer što se motor brže okreće, to više goriva troši.

Vlasnici automobila treba da pokušaju da izbegnu obrtaje motora iznad 2.500 obrtaja u minutu tako što će što pre prebaciti u viši stepen, piše Express.co.uk.

Autor: