AKTUELNO

Ovo je, nastavio je domaćin, peti put u poslednjih godinu dana kako se ista strahota dešava.

Pretprošle noći na imanju Radenka Stevića u Prnjavoru kod Šapca čopor pasa lutalica napravio je krvavi pir u oboru u kojem je domaćin čuvao ovce i koze. Preklali su četvoro jaganjaca i dve koze, dvoje manjih jaganjaca odvukli i četvoro izujedali i pocepali pa ih veterinar leči da bar njih spase. Uzbuđen od muke koja ga je snašla, domaćin Radenko je sabrao oko 1.500 evra štete koliko bi zaradio na pijaci.

- Kada sam ujutro otišao da obiđem stoku imao sam šta da vidim. Masakr, tužna i žalosna slika. Sreća pa sam pre dvadesetak dana osam ovaca odneo kod kolibe jer sam morao da ih razdvojim od jaganjaca, inače papka ne bi ostalo na imanju - priča Radenko.

Ovo je, nastavio je domaćin, peti put u poslednjih godinu dana kako psi lutalice "posećuju" njegovo domaćinstvo. Prva tri puta su udavili dvoje-troje jaganjaca, a poslednji put jesenas preklali devet sjagnjenih ovaca.

- Preskakali su ogradu koja je bila niska, pa sam posle ovog slučaja postavio kockastu armaturu i žicu visoku dva metra. Bio sam uveren da sam tako zaštitio stoku. Ali, ovi su izgleda baš bili gladni i nisu odustajali, kopali su zemlju ispod zaštitne ograde i tako ušli u obor - nastavlja Radenko.

Obor u kojem je Radenko čuvao stoku nalazi se oko 50 metara daleko od kuće, u ograđenom ekonomskom dvorištu koje "udara" na stočnu pijacu i igralištu, gde se okuplja veliki broj pasa lutalica. Oni su, smatra Radenko, velika opasnost ne samo za stoku već i za ljude i trebalo bi što pre da se uklone sa ulice i javnih površina.

- Volim i ja životinje, ali psi lutalice su prave ubice jer su opasni i agresivni kada su gladni. Nisu samo meni napravili štetu, već i drugim ljudima. Komšiji su nedavno preklali sedam ovaca. Da li se čeka da potamane svu stoku po selu, pa onda i ljude da krenu da napadaju - kaže Radenko.

Veterinarski inspektor je napravio zapisnik posle masakra na Radenkovom imanju, a on se nada da će uspeti da naplati odštetu i donekle ublaži veliku štetu.

Autor: