AKTUELNO

Pred nama je još jedan pakleno vrući period ako je suditi prema najavama meteorologa.

Dani će biti sa najvišim temperaturama koje dostižu čak 31. podeok, što je karakterističnije za letnje nego za prolećne mesece.

Ipak, jedna pojava govori nam da je ipak prolećno godišnje doba u toku, a može biti problematična za većinu.

- Danas i početkom sledeće sedmice biće pretežno sunčano i toplo. U ponedeljak i utorak u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 28 do 31 stepen Celzijusov - navodi se u najnovijoj meteorološkoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Pred nama su, tako, dani sa potencijalno opasnim vremenom, jer su, kao se navodi na sajtu RHMZ, na teritoriji cele Srbije upaljeni žuti meteoalarmi i to zbog vrućine!

I danas je na snazi žuti meteoalarm zbog vruća, ali samo u 4 dela Srbije - Bačkoj, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiju.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ali sutra i u utorak, cela Srbija je "obojena" u žuto.To zapravo znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike, navodi se na sajtu.li šta je sa odlaskom na posao, u školu i ostalim obavezama koje su naša svakodnevnica i nemoguće ih je izbeći? Za to ćemo, ako je suditi prema vremenskoj prognozi morati da poštujemo onaj stari dobro poznati savet: slojevito!

Ujutru jakna, popodne bez rukava

U narednih pet dana temperatura u čitavoj Srbiji kretaće se do 31 stepeni Celzijusovih, ali će minimalna dnevna temperatura biti u pojedinim gradovima tek 8 do 10 stepeni!

Uz umeren i jak jugoistočni vetar koji će duvati u ponedeljak i utorak u košavskom području, a najviša dnevnu temperaturu u većini mesta od 28 do 31 stepeni Celzijusovih, kako se navodi na sajtu RHMZ, malo je reći da ćemo se ujutru smrzavati, a preko dana biti na ivici toplotnog udara.

Bioprognoza za danas Biometeorološke prilike mogu imati povoljan uticaj na hronično obolele i osetljive osobe. Izvesna opreznost se savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je pojava glavobolje u blažoj formi. Preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.
Bioprognoza za sutra Očekuje se povoljna biometeorološka situacija za većinu hronično obolelih. Izvesne tegobe su moguće kod kardiovaskularnih bolesnika. Kod meteoropata su moguće malaksalost i glavobolja.