AKTUELNO

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan Roma, prilika koja slavi bogatu kulturu, tradiciju i doprinos Roma globalnoj zajednici.

Ovaj dan je važan za podizanje svesti o romskoj kulturi i identitetu, ali i za isticanje izazova sa kojima se Romi suočavaju.

Romi, jedna od najvećih etničkih manjina u Evropi, često se suočavaju sa diskriminacijom, siromaštvom i nedostatkom pristupa osnovnim pravima. Svetski dan Roma je prilika da se skrene pažnja na potrebu za većom inkluzijom i podrškom romskoj zajednici.

Kroz kulturne događaje, koncerte, izložbe i druge aktivnosti širom sveta, obeležavanje ovog dana pruža priliku za dijalog i razmenu ideja o tome kako poboljšati položaj Roma u društvu.

Pored izazova sa kojima se suočavaju, Romi ostaju ponosni na svoju kulturu, jezik i tradiciju. Svetski dan Roma pruža priliku da se ova bogata baština proslavi i da se istakne važnost poštovanja i podrške romskoj zajednici.

Dok se danas obeležava Svetski dan Roma, nadamo se da će ovaj događaj podstaći promene i inicijative koje će unaprediti životne uslove za sve Rome širom sveta.