AKTUELNO

Nadležne institucije preduzele su sve mere preventive protiv eventualne pojave i širenja ptičijeg gripa.

Budimir Plavšić iz Uprave Ministarstva poljoprivrede za veterinu kaže da se Srbija već pripremila za potencijalne slučajeve ptičjeg gripa H5N8, da rizik postoji, ali da razloga za brigu nema. Uzgajivači živine sprovode biosigurnosne mere na farmama.

- Razloga za brigu svakako nema, ali predostrožnost je neophodna, ne samo kada je u pitanju ova bolest, već sve bolesti - rekao je Plavšić.

Od početka oktobra u Evropi se pojavio određeni broj slučajeva avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa H5N8, koja se ne prenosi na ljude i opasna je samo po ptice i živinu. Od pre nekoliko nedelja postoji slučaj kod jednog divljeg labuda u Hrvatskoj.

Srbija poseduje odgovarajuće kapacitete, ima ljude na terenu, veterinarske ekipe koje rade redovno, postoji pravni okvir, finansijski resursi, ne samo da se suzbije bolest ako se pojavi, već i da se nadoknadi šteta vlasnicima živine, ukoliko dođe do uginuća.

- Ukoliko se nešto primeti, potrebno je pozvati veterinara, on će dati savet, ukoliko postoji potreba, uzorkovaće, a naše veterinarske laboratorije potpuno su osposobljene i spremne da urade brzu dijagnostiku - rekao je Plavšić.

Prema njegovim rečima, veterinarske ekipe su tu da rade na suzbijanju bolesti i na drugim merama, a da Ministarstvo poljoprivrede, vlada i Uprava za veterinu, imaju finansijska sredstva da se sve te mere finansiraju, a da vlasnici dobiju odgovarajuću kompenzaciju.

J. Stanković

#Lek

#Veterinar

#ptičiji grip

'