AKTUELNO

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas, nakon održanog 11. zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, gde je kinesku stranu predvodio ministar trgovine Vang Ventao, da su današnji sastanci, uz potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, još jedan korak ka produbljivanju ekonomskih odnosa i pružanju podrške poslovnim zajednicama obe zemlje da realizuju svoje poslovne potencijale.

Momirović je naveo da su u periodu od 2014. do 2023. godine direktne strane investicije iz Kine u Srbiju iznosile približno 5,5 milijardi dolara, što tu zemlju pozicionira na listi 10 najvećih investitora u srpsku privredu, a pojedinačno posmatrano nalazi se na drugom mestu, saopštili su iz ministarstva.

Momirović je istakao da se dolaskom značajnih kineskih kompanija u Srbiju, koje investiraju u sektore rudarstva i energetike i auto-industriju, konstantno unapređuje investiciona i trgovinska saradnja koja postaje motor daljeg jačanja ekonomskih veza naše dve zemlje.

Kako je rekao, snažno radimo na podršci i promovisanju ekonomskih šansi u Kini, a pre svega kada se radi o kompanijama u sektoru poljoprivrede, agro industrije, farmaceutske industrije i mašinske industrije, jer ova prilika nije ograničena na nekoliko godina.

Ministar je ukazao da će ova prilika doneti milijarde evra ekonomske razmene u narednim decenijama.

Tokom zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, Momirović je naglasio da se primena trgovinskog sporazuma sa Kinom očekuje kada se ispune sve zakonske procedure u Kini.

Ministar je naveo da je Srbija završila sve administrativne procedure i Sporazum o slobodnoj trgovini može da počne da se sprovodi sutra.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i druga nadležna ministarstva konstantno usaglašavaju različite sertifikate kako bi omogućili bržu prohodnost naših poljoprivrednih proizvoda u Kini i do sada imaju značajne rezultate", rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, današnji sastanci sa kolegama iz Kine bili su prilika da se efikasnije usaglase neki od detalja.

Momirović je naglasio da je Kina bila naš drugi trgovinski partner u prošloj godini sa ukupnom trgovinskom razmenom od 6,1 milijardi dolara i da je izvoz u tu zemlju 2012. godine iznosio 6,4 miliona dolara, dok je u 2023. godini taj iznos bio 1,2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje za više od 87 puta.

"U prva dva meseca ove godine ukupna robna razmena iznosila je 931,3 miliona dolara što predstavlja povećanje od 1,3 odsto u odnosu na isti period u protekloj godini", dodao je ministar.

Tokom 11. zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, Momirović i Vang osvrnuli su se i na različite sajmove koji se održavaju u obe zemlje, uz konstataciju da pružaju pravu priliku preduzećima dve zemlje da se bolje pozicioniraju na srpskom, odnosno kineskom tržištu.

Srpska strana istakla je i značaj održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu i pozdravila je podršku kineskih partnera u realizaciji projekta od izuzetne nacionalne i regionalne važnosti za Srbiju.

Takođe, na zasedanju su bila razmatrana pitanja o saradnji iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, turizma, e-trgovine, digitalne ekonomije kao i o zaštiti životne sredine.