AKTUELNO

Sanacija i rekonstrukcija otvorenih bazena u sklopu Sportskog centra „Sajmište” u Novom Sadu, koji se nalazi u sastavu Javnog preduzeća „Sportski i poslovni centar Vojvodina” u punom je jeku - na olimpijskom bazenu je u toku izlivanje košuljice, nakon toga će uslediti hidroizolacija i postavljanje pločica, a potom i uređenje plaže.

U bazenu za obuku neplivača radnici postavljaju cevi i ispituju pritisak, dok u tzv. dečjem brčkavcu ostaje samo da se uradi hidroizolacija i postave pločice. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni radovi će biti završeni do sredine juna kada i obično počinje kupališna sezona. Ugovorena vrednost radova iznosi 116.971.568 dinara i novac je većim delom obezbeđen iz budžeta Grada Novog Sada (87 miliona dinara) i Ministarstva turizma i omladine Vlade Republike Srbije (oko 30 miliona dinara). Osim kompleksa sa bazenima u toku je i uređenje dela Sportkog centra između Hajduk Veljkove i Mičurinove ulice, gde se postavlja nova ograda, rasveta i video nadzor, dok su teniski tereni, koji su u zakupu su modernizovani, košarkaški teren je već dobio novu podlogu i preostaje da se uredi dečje igralište i dodatno ozeleni prostor, te će nakon radova „Sajmište” zasijati novim svežim i modernim sjajem.

Prema rečima v. d. direktora Miroslava Novakovića, koji je pre nekoliko sedmica došao na čelo JP „Sportski i poslovni centar „Vojvodina” koje upravlja novosadskim bazenima, najobimniji posao je svakako revitalizacija bazena koji je tokom gotovo četiri decenije samo jednom obnavljan. Nakon završetka radova veliki bazen će imati dimenzije i opremu u skladu sa svetskim standardima, pa će se steći uslovi za organizovanje plivačkih i vaterpolo takmičenja.

Najobimniji posao je revitalizacija bazena koji je tokom gotovo četiri decenije samo jednom obnavljan ( v. d. direktora Spensa Miroslav Novaković)

Foto: Dnevnik/F. Bakić

- Postojeći otvoreni bazeni u okviru kompleksa SC „Sajmište”, su bili u takvom stanju da su predstavljali opasnost za sportiste i kupače, jer je veliki broj keramičkih pločica delimično ili potpuno bio oštećen - objašnjava Novaković. - Radovi podrazumevaju zamenu keramičkih pločica u školjki velikog, dečjeg i bazena za obuku neplivača, odnosno demontažu opreme i pločica, izradu cementne košuljice i hidroizolacije, postavljanje kvalitetnih keramičkih pločica i obradu prelivnih kanala, izradu novog potisnog voda sa ugradnjum brizgaljki u skladu sa važećim standardima.

Urbano srce Novog Sada

Osim sporta Spens je postao jedno od najvažnijih novasadskih mesta mesto gde se organizuju različiti kulturna dešavanja pa se sa sigurnošću može reći da Spens nije isključivo sportski centar, već urbano srce Novog Sada. Kulturno-umetnički programi čine jedinstvenu celinu funkcionisanja tog objekta i svojom programskom raznovrsnošću daju mu posebnu dimenziju. Cvetne pijace, „Bajkovite srede”, Sajam likovnih umetnosti, Dečji novogodišnji festival, Dečija nedelja, Sajam keramike, „Leto na bazenu”, „Od vina do ljubavi”, Tesla fest, Školska olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola, Gradski bazar, Vinil fest, Humanitarni basket „Tri na tri”, Festival odbojke, Čitanje poezije samo su neki od sadržaja koji su među najposećenijima. Tokom leta stotine Novosađana okupljalo se na platou Spensa, uživalo u muzičkim večerima pod vedrim nebom. Tokom zimskih meseci popularna „kadica” postala je omiljeno sastajalište najmlađih Novosađana sa popularnim dečijim pozorišnim trupama, dok je galerija „Macut” i bogat umetničkim opus mladih i afirmisanih umetnika upisana je u kulturnu mapu Novog Sada. Takođe, na Spensu se tokom čitave godine održavaju koncerti najvećih muzičkih zvezda iz zemlje i okruženja.

Foto: Dnevnik/F. Bakić

U delu kompleksa između Mičurinove i Hajduk Veljkove ulice, gde se nalaze se brojni sadržaji namenjeni za bavljene sportom dece, rekreativaca i profesionalnih sportista u toku je zamena ograde postavljanje rasvete i video-nadzora. Ugovorena vrednost radova je 90.888.926 dinara, a novac je takođe obezbeđen iz budžeta Grada Novog Sada. 

Foto: Dnevnik/F. Bakić

- Zbog dotrajalosti metalne ograde pristup terenima i dečjim igralištima je otvoren, što predstavlja bezbedonosni i sigurnosni problem u funkcionisanju i radu Sportskog centra - kaže Novaković. - Izgradnjom nove metalne ograde i postavljanjem rasvete i video nadzora, obezbediće se kompletan prostor, sprečiti uništavanje opreme i mobilijara. Osim estetske ograda ima i praktičnu funkciju, jer će umanjiti buku sa terena, a istovremeno će omogućiti i strujanje vazduha. 

Izgradnjom nove metalne ograde i postavljanjem rasvete i video - nadzora obezbediće se kompletan prostor Sajmišta, sprečiti uništavanje opreme i mobilijara.

Foto: Dnevnik/F. Bakić

Kada je reč o rekonstrukciji Spensa Novaković napominje da je to preduzeće uradio sve što je potrebno bilo do sad da obezbedi uslove da taj projekat otpočne, odnosno obezbeđena je projektno - tehnička dokumentacije za šta je novac izdvojio Grad. Kako pojašnjava, dokumantacija je zaprimljena i obrađena i čeka se odluka o obezbeđivanju finansijskih sredstava. 

Obimni radovi

- Nadamo se da ćemo uspeti srediti i deo trbina koje su dotrajale. Prethodno je u građen nov i moderan sistem za pripremu bazenske vode koji u realnom vremenu uzorkuje bazensku vodu i održava parametre u funkciji hemijske i mikrobiološke ispravnosti vode, što je posebno bitno za korisnike sadržaja, a i svlačionice i sanitarni čvorovi su renovirani. Tako da završetkom ovih radova prostorije i bazeni SC „Sajmište” dobiće sasvim drugačiji izgled- kaže Novaković.

- Predviđena je predračunska vrednost od oko 150 miliona evra za sveobuhvatnu rekonstrukciju u okviru koje će biti uklonjeni svi elementi osim betonsko - čelične konstrukcije i biće dograđena manja sala, povećan kapacitet parking- graže ali pomoćnih bazena, odnosno planirana je izgradnja otvorenog bazena i bazena za posebne sportove poput ronjenja i skokova u vodu, čime bi se stekli uslovi da, na primer, pripadnici specijalnih jedinica MUP-a dolaze na obuku na Spens - ističe Novaković dodavši da je proteklih godina intenzivno ulagano u modernizaciju svih sportskih borilišta i nabavku opreme, te da će ubrzo biti obezbeđeni i adekvatni uslovi i u stonoteniserskoj dvorani gde će biti ugrađen nov sistem rashlađivanja.

Nakon dužeg vremena i u Ledenoj dvorani na Spensu sledi veliko ulaganje, pošto su postojeće mašinske instalacije za pripremu leda u funkciji od 1981. godine

Foto: Dnevnik/F. Bakić

Nakon dužeg vremena i u Ledenoj dvorani na Spensu sledi veliko ulaganje, pošto su postojeće mašinske instalacije za pripremu leda u funkciji od 1981. godnie i sa  aspekta amortizacionog veka, predstavljaju opremu kojoj je istekao vek trajanja, pa postojeći rashladni sistemi rade sa smanjenim kapacitetom jer su delovi sistema prevaziđeni i zastareli.

Fudbal će se igrati i noću

U sklopu radova predviđena je demontaža postojeće ograde oko fudbalskog terena, kao i ugradnja stubova sa LED rasvetom, koji će obasjati sve sportske terene. Nova ograda oko fudbalskog terena će biti viša, biće postavljena i zaštitna mreža iznad golova, a nakon postavljanja reflektora ljubitelji fudbala će moći da igraju utakmice i noću. Prema Novakovićevim rečima, u budućnosti, za pet do deset godina u planu je da fudbalski teren bude pomeren dvadesetak metara ka Mičurinovoj ulici, a na njegovom mestu da se izgradi stadion sa tribinama i poslovnim prostorijama, a u planu je i izgradnja borilačke dvorane.

Foto: Dnevnik/F. Bakić

- Projektom je predviđena zamena postojećeg rashladnog sistema, jedinicom iste snage kojom se ne utiče na stabilnost objekta kao i ne povećava se potreba za energijom. Novi sistem će omogućiti stabilan rad Ledene dvorane u toku sezone - ističe Novaković. - Sa novim čilerima, čiji će postupak javne nabavke biti sproveden krajem aprila, u potpunosti će biti zadovoljene potrebe Ledene dvorane. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, u narednom periodu, je u planu i zamena ograde oko klizališta. 

Spens, često nazivan i novosadski hram sporta, je i dalje, bez obzira na konkurenciju poslovni centar sa najboljom lokacijom u gradu kroz koji godišnje prođe milion posetilaca. Kako Novaković ističe pred upravom Spensa je izazovan period, koji će, siguran je, uspešno savladati pre svega zahvaljujući razumevanju i Grada, Pokrajine, Republike koji su poslednjih nekoliko godina izvojili značajna sredstva. Svi projekti koji su započeti su i završeni.

Foto: Dnevnik/F. Bakić

Spens u brojkama

- Spens se prostire na 85.091 kvadratnih metara - Dnevno Spens poseti između 10.000 i 30.000 ljudi - Kroz trenažni rad sportskih organizacija prođe oko 270.000 sportista - Sportsko-rekreativne sadržaje korist oko 220.000 korisnika - Održi se oko 3.000 takmičenja i utakmica (500 sportskih i 2.500 rekreativnih) - Na takmičenjima učestvuje oko 60.000 pojedinaca (10.000 sportista i 50.000 rekreativaca) i to pred 150.000 gledalaca. - Zatvorene bazene, u građanskim smenama, koristi oko 60.000 kupača - Otvorene bazene na Spensu oko 80.000 kupača - Otvorene bazene SC „Sajmište” oko 80.000 građana - Ledenu dvoranu poseti 40.000 klizača

Autor: