AKTUELNO

Učenik niške Osnovne škole "Radoje Domanović" doneo je juče nož u školu, jer je, kako je čuo na Tik Toku, danas Dan silovanja, pa je želeo da se zaštiti, potvrdila je direktorka Dušica Tričković. Ona je dodala da se radi o primernom dečaku šestog razreda, ali da je škola pokrenula sve potrebne radnje vezane za ovaj slučaj.

Kako je istakla nije se desilo nikakvo zastrašivanje niti nasilje, već je odreagovao naivno. On je jednostavno poneo nož i čuvao ga u rancu.

- Video je na internetu da je neko povezao datum 24.04.2024. kao Dan silovanja i u komentarima su navodili da danas ne treba nigde da se izlazi kako bi se zaštitili. Dečak je o tome obavestio majku, međutim ona mu nije dozvolila da ostane kod kuće, već ga je poslala u školu - kazala je Tričković.

Da bi se zaštitio on je, prema rečima direktorke, uzeo mali iskrivljeni nož i stavio ga u torbu i tako je sedeo sve vreme u školi.

Doneo nož u strahu od navodnog "Dana Silovanja"

- Pred kraj časova on je rekao jednoj devojčici da je poneo nož za samoodbranu pošto je Dan silovanja. Pošto su đaci naše škole osnaženi da svaki problem prijave nadležnima, devojčica je to rekla psihologu - objašnjava Dušica Tričković.

Školski psiholog je odmah reagovao, uzeo izjavu od dečaka i pozvao njegovu majku. Pokrenute su sve neophodne mere, dečak je udaljen iz škole, o slučaju je obaveštena policija.

Kako se saznaje, obavljeni su i svi lekarski pregledi kojim je utvrđeno da dečak nije agresivan prema vršnjacima niti da je imao bilo kakvu lošu nameru.

- Dečak je u strahu da ne bude izbačen iz škole. Kako se radi o težoj povredi doneta je odluka o pojačanom vaspitnom radu, pripadnici policije su uzeli izjave od svih aktera, obaveštena je Školska uprava, zakazan sastanak Tima za bezbednost. Biće pokrenut i disciplinski postupak - zaključila je direktorka škole.

Škola je sprovela i anonimnu aknetu i svi učenici su o događaju isto odgovorili. Radi se o odeljenju u kome do sada nije bilo incidenata. Inače OŠ "Radoje Domanović", jedna je od najuglednijih u Nišu. U njoj su zabranjeni mobilni telefoni i svi učenici poštuju kodeks oblačenja.

Autor: