AKTUELNO

Dečak Nikolaj Juzbašić učinio je današnji praznik Lazarevu subotu posebnom za sve one koji su se danas našli u manastiru Preobraženje, koji se nalazi u Ovčar Banji.

Dečak Nikolaj Juzbašić sa Zlatibora, naime, bio je na krsnoj slavi monaha Longina, gde se okupio veliki broj vernika, na današnji veliki praznik. On je u jednom trenutku zasvirao i zapevao uz gusle, što je izazvalo opšte oduševnjenje okupljenjih.

Njegov nestvarni glas rasplakao je brojne vernike!

Foto: Pink.rs

Podsetimo, vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih.

Foto: Pink.rs

Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, u srpskom narodu još poznata i kao Vrbica, obeležava se od IV veka. Posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije koga je, prema predanju, Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih četiri dana posle smrti.

Foto: Pink.rs

Manastir Preobraženje

Manastir Preobraženje se nalazi pod Ovčarom visokim 985 metara. Liči na gnezdo, ušuškano ispod krošnji stoletnih šuma. Sakriven od očiju ljubopitljivih, dovoljno daleko od puteva, ljudi nisu ometali molitvenu tišinu koja ga krasi. Manastir Preobraženje podignut je sa desne strane Zapadne Morave 1911. godine. Stari hram nalazio se na drugoj obali reke, u podnožju Kablara, nedaleko od manastira Nikolje. Poticao je iz XIV ili XV veka. Zbog potreba izgradnje pruge uskog koloseka 1911. godine, malena crkva premeštena je na mesto gde se danas nalazi. Episkop Nikolaj Velimirović je 1938. godine pokrenuo inicijativu za izgradnju novog manastira Preobraženje, a koju su najvećim delom finansirali vernici. Sada je to građevina kvadratne osnove sa plitkom oltarskom apsidom. Specifičnost ove bogomonje ogleda se u tome što je život monaha organizovan po strogim svetogorskim pravilima, a njegova uloga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je misionarska. Manastirska slava je Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta.

Foto: Pink.rs

Ipak, čak i oni koji ne znaju ništa o Lazaru i ovom Isusovom čudu, znaju da se danas deci kupuju zvončići i da se “valja” mališanima u ruke staviti vrbova grančica.

Mali Nikolaj je danas u svoje ruke uzeo gusle i svojim neverovatnim glasom i umećem ovaj praznik učinio još čudesnijim i veličanstvenijim.

Autor: