AKTUELNO

Hram Svetog Save u Beograd, najveći je srpski pravoslavni hram i predstavlja drugu najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu posle hrama Spasa naroda u Bukureštu, dok je treća po veličini na svetu, posle hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

Iako je zvanično otvoren 2004. godine, završetak radova čekao se 16 godina. Njegovo kompletno sređivanje, oslikavanje i završetak grandioznih mozaika završeno je 2020. godine.

Hram Svetog Save simbol je Beograda, ali i epicentar pravoslavlja u ovom delu Evrope.

Posećuju ga ne samo građani Beograda, već i iz čitave Srbije, a nezaobilazna je tačka i na mapi turista koji posete našu prestonicu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam fascinirana. Sada sam prvi put došla, ovo je fenomenalno – rekla je jedna Novosađanka. Kako kaže, trebalo nam je tako nešto.

Mladić iz Kruševca je isto rekao da Hram izgleda prelepo. I on je prvi put u obilasku ove svetinje.

Foto: TV Pink Printscreen

Na svoj sadašnji izgled Hram Svetog Save čekao je duže od jednog veka, iako zvanično otvoren 2004. njegova unutrašnjost bila je prazna, a spoljašnjost pod skelama sve do 2017. kada je država na sebe preuzela finansijski teret.

Do 2020. godine u izgradnju je uloženo 43 miliona evra.

Starešina Hrama Svetog Save Vladika Stefan, rekao je da su hrabrim potezima Vlade i predsednika uspeli da završe Hram.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada je jedina briga da se ovo sve sačuva. Ponosimo se time da smo uspeli zajedno da uradimo nešto što je buduća istorija – rekao je Vladika.

Unutrašnjost Hrama obiluje najfinijim unikatnim detaljima, od fresaka, ikona, slika i mozaika na kojima su radili naši i Ruski umetnici.

- Kupola je na primer karakteristična, tamo je prikazano Vaznesenje sa saborom svetih apostola, što nije klasično. Mozaik je tradicionalan i u duhu pravoslavne kulture - rekao je protođakon Mlade Kovačević.

Foto: TV Pink Printscreen

Hram je urađen u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka po 44 metra, dok je glavni pozlaćeni krst visok 12 metara i težak 4 tone.

Spoljašnja fasada je prepoznatljive bele boje, fasada je ukrašena sa 13 kupola i 49 zvona.

Ova građevina može da prihvati više od 10 hiljada vernika i vidljiv je sa svih prilaza gradu.

Autor: