AKTUELNO

Šest labudova je uginulo.

U toku sprovođenja veterinarskog nadzora, utvrđena su uginuća šest labudova na području Koviljskog rita, za koje je u Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada i Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu u Kraljevu utvrđeno da se radi o ptičjem gripu kod divljih ptica izazvanoj sojem virusa H5N8.

Srbija raspolaže adekvatnim resursima da se spreči širenje bolesti i izvrši efikasno suzbijanje, kao i odgovarajući pravni okvir koji je u potpunosti usaglašen sa pravilima kontrole u EU.

Vlasnici živine kako manje tako i one koji poseduju farme, pozivaju se da se drže propisanih mera, da živinu drže u zatvorenom prostoru i da za sve neophodne informacije se obrate svom veterinaru koje smo mi u potpunosti pripremili za ovakve i slične situacije.

Veterinarske ekipe obilaze teren i vrše zdravstveni nadzor živine u celom području kao i edukaciju vlasnika. Veterinarska inspekcija je uvela mere na koje će se sprovoditi na tim područjima, koje uključuju mere pojačanog nadzora zdravstvenog stanja živine, kontrolu prometa živine, ptica, priplodnih jaja, proizvoda poreklom od živine i ptica idruge mere u skladu sa propisima.

N. Petričević

#Bolest

#Srbija

#ptičiji grip

'