AKTUELNO

Ukoliko ne očekujete dete, izostanak menstruacije bi trebalo da vas zabrine.

Ako ne postoji baš nikakva šansa da ste u drugom stanju, postoji nekoliko razloga zbog kojih vam menstrualni ciklus može izostati.

GUBITAK TELESNE TEŽINE

Nagli gubitak kilogama može biti jedan od razloga kašnjenja ili izostanka menstruacije. Dovoljno je da izgubite samo par kilogama i da vaš organizam ne odreaguje dobro na tu promenu. Izostankom ciklusa su, međutim, propraćene i ozbiljne bolesti poput anoreksije ili bulumije.

STRES

Stres je uzročnik mnogih oboljenja, a može biti i jedan od glavnih krivaca ukoliko vam izostane menstruacija. Realksirajte se.

POREMEĆAJ RADA ŠTITNE ŽLEZDE

Štitna žlezda reguliše metabolizam, pa ako imate hipotireozu ili hipertireozu to se može odraziti na mesečni ciklus te dovesti do njegovog izostanka.

POLICISTIČNI JAJNICI

Policistični jajnici su jedan od najčešćih razloga za izostanak menstruacije. Reč je o problemu koji zahteva odlazak lekara i lečenje jer može da izazove drastične posledice i neophodna je redovna kontrola.

HRONIČNA CELIJAKIJA

Celijakija, koju karakteriše netolerancija organizma na gluten u pšenici, ječmu i raži je takođe jedan od razloga zbog kojeg menstruacija može da izostane.

S. M.

#Bolest

#Lekar

#Menstrualni ciklus

#Trudnoća

'