AKTUELNO

Predlog budžeta obrazložiće ministar finansija Dušan Vujović.

U Skupštini Srbije počinje načelna rasprava o budžetu za 2017. godine. Predsednica Skupštine Maja Gojković najavila je da će se premijer Aleksandar Vučić popodne priključiti u parlamentu poslanicima i članovima svog kabineta.

Vučić će doći na sednicu posle susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Budžet za 2017. je najavljen kao razvojni i štedljiv, a predviđen je najniži deficit ikada. Predlogom budžeta predvđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukupni rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP. Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije. Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Budžet

#Skupština Srbije

'