AKTUELNO

- Polivao me je vodom i nastavljao sa maltretiranjem - priča Gordana Simić koja je godinama ignorisala nasilje koje je trpela u porodici, dok jedne noći u februaru 2017. zamalo nije nastradala od ruke svog supruga...

Žrtva nasilja u porodici Gordana Simić ispričala je za "Novo jutro" svoju priču o nasilju u porodici koje je godinama trpela i zbog istoga zamalo izgubila život.

Nasilje je, kako kaže, trpela tokom čitavog braka i danas je smogla snage da otvoreno govori o tome.

Foto: TV Pink

- On je iskorišćavao moje ćutanje, bilo me je sramota da otkrijem da me maltretira, a naš brak je za sredinu bio "idealan". Borila sam se da sačuvam porodicu, da ne ostavljam decu bez roditelja. Moje roditelje nisam htela da brinem pa im nisam govorila... - kaže Simičeva, dodajući da je i tada i sada bila zaposlena u školi.

Kada je započela vezu, a zatim i brak, kako kaže, bilo je nagoveštaja nasilja.

- Nisam reagovala na prvi šamar, prvo psihičko maltretiranje, prve batine koje su deca dobila. Kada se prisetim svega, znam da je trebalo ranije da odreagujem - kaže žrtva nasilja, dodajući da je jedino mislila o tome kako da sačuva porodicu.

Foto: TV Pink

Do prvog većeg akta nasilja, kako kaže, došlo je pre oko 15 godina, a posebno pamti veče u februaru 2017. godine.

U februaru 2017. godine jedne noći, od pola 10 uveče do 4:45 ujutru on me je tukao, šamarao, šutirao. Lekarski izveštaji dokumentuju sve. U bolnici u Valjevu su mi rekli da izgledam kao da me je pregazio valjak! Onesvešćivala sam se više puta tokom te noći, budio me je polivajući me vodom, pa me je opet tukao kaišem, pesnicama, donosio je nož... U jednom trenutku me je svukao golu, stavio u kola, vozio 5-6 kilometara oko sela, pa me ponovo vratio u kuću. Kada se umorio, legao je da spava, a ja sam zaspala u dnevnom boravku. Kada se probudio, udario me je nogom u leđa, nastavio je da me maltretirao, terao me je da ga oralno zadovoljim, a posle svega toga tražio je da mu skuvam kafu. Pobegla sam kada je on otišao na sprat... - priča Simićeva.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da je ova priča tipična priča "srbijanske žene" koja prelazi preko svega dok ne dođe do eskalacije.

- Pretpostavljam da je ćutala da bi sačuvala brak i oca svojoj deci, ali to je pogrešno. Loše je čuvati oca i brak koji ne valjaju. Dobro je što Gordana o ovome priča otvoreno, jer mnoge žene o ovakvim stvarima ne govore - kaže Stanojević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kako kaže Simičeva, njen muž je dva meseca bio u pritvoru i protiv njega je četiri puta povlačena optužnica.

- Optužnica se tri puta vraća na dopune i sve ide jako sporo - kaže žrtva nasilja. Stanojević kaže da je naše pravosuđe dosta sporo i da je važno da se nasilje u porodici shvati i tretira kao hitan slučaj.

Kako kaže Simićeva, njenom mužu su 11. aprila izrečene uslovne zabrane prilaska i iseljenje iz porodične kuće.

- Plašim se sada više nego pre. Plašim se šta će biti kada zabrane isteknu - kaže Simićeva.

Celu potresnu ispovest žrtve nasilja pogledajte u nastavku:

#Ispovest

#Novo jutro

#Porodično nasilje

#Vesna Stanojević

'