AKTUELNO

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece, za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatiji kao "zakon o nestalim bebama" ušao je skupštinsku proceduru.

Cilj ovog zakona je utvrđivanje svih činjenica na osnovu kojih se možže utvrditi istina o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima ili zdravstvenim ustanovama, kao i da se roditeljima omogući da ostvare pravo na novčanu naknadu zbog povrede prava na porodični život ili zbog toga što nije moguće utvrditi položaj nestalog deteta, navodi se u obrazloženju Predloga zakona, objavljenom na sajtu Skupštine Srbije.

Sudski postupak će besplatno moći da pokrenu roditelji, kao i rođaci nestale dece i oslobođeni su plaćanja takse, a najviša naknada za obeštećenje koja je predviđena zakonom iznosi 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Predlog zakona predviđa da će predlog za utvrđivanje činjenica o nestalom detetu biti moguće podneti nadležnom višem sudu u roku od šest meseci od stupanja ovog zakona na snagu.

Zakon o nestalim bebama Srbija je obavezana da donese na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, taj sud državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla.

Foto: Pexels.com

U izjavi za Pink.rs Ministarstvo pravde je navelo da je Vlada Srbije 8. marta usvojila Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (tzv. Zakon o nestalim bebama) i on se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Kako navode, Narodna skupština Srbije će odlučiti kada će taj zakonski predlog staviti na dnevni red sednice.

- Nacrt zakona o nestalim bebama je bio na javnoj raspravi 2015. godine, posle koje je poslat Vladi Srbije i kao predlog zakona upućen Skupštini Srbije 2016. godine - ističu iz Ministarstva.

Kako navode iz Ministarstva pravde, radnu grupu činili su predstavnici svih relevantnih institucija (pored predstavnika tri ministarstva – pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji).

- Potrebno je imati u vidu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na Nacrt zakona, da je većina preporuka Saveta Evrope usvojena i da je Nacrt usklađen sa tim preporukama - rekli su iz Ministarstva.

Kako kažu, zbog formiranja nove Vlade Srbije taj zakonski predlog je povučen iz skupštinske procedure, što je uobičajeni postupak nakon formiranja nove vlade. Imajući to u vidu, ministarstvo je ponovo moralo da sprovede proceduru pribavljanja mišljenja od relevantnih institucija, posle čega je zakon prosleđen Vladi Srbije na usvajanje.

Takođe, ističu da je nova verzija dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije YUCOM.

Navode da se Predlogom zakona uređuje se postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ili zdravstvenih ustanova i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

Ministarstvo pravde je navelo da je cilj utvrđivanje činjenica pogodnih da se utvrdi istina o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

- Takođe, cilj je i izvršenje obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije - rekli su iz Ministarstva pravde za Pink.rs.

#Bebe

#Srbija

#Zakon

#nestali

'