AKTUELNO

Uprava carina saopštila je danas da se tokom predstojećeg vikenda očekuje pojačani priliv putnika, stranih i naših državljana na privremenom radu u inostranstvu, koji koriste slobodne dane za uskršnje praznike. Carinska služba Srbije zbog toga sprovodi sve raspoložive mere kako bi se putnici što manje zadržavali na graničnim prelazima.

Iako za sada na prelazima nema gužve, očekuje se da će tokom dana doći do pojačane frekvencije saobraćaja zbog pristizanja sve većeg broja putnika i vozila.

Prema informacijama sa terena na graničnom prelazu Batrovci nema zastoja ni u teretnom saobraćaju na izlazu iz zemlje, pošto je stanje je normalizovano, nakon što se juče usled pojačane kontrole hrvatskih graničnih službi pred katolički Uskrs teretni saobraćaj odvijao otežano.

Na izlazu iz Srbije se tada formirala kolona od gotovo 400 kamiona koji su tokom protekla 24 časa izašli iz naše zemlje i nesmetano nastavili put.

Svima koji planiraju putovanje u periodu uskršnjih praznika savetuje se da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbegli one najfrekventnije, zato što za svaki od njih postoji nekoliko alternativnih, manje opterećenih prelaza.

Na udarnim prelazima, kao što je Horgoš, biće otvorene sve trake na ulazu (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika.

Umesto preko Horgoša, tokom najvećih gužvi bolje je koristiti prelaze: Đala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima je Šid, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Podsećamo da državljani Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti.

Sa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina.

Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. ''skraćeni carinski postupak'' koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Obavezno prijavite novac koji nosite sa sobom, ukoliko je reč o sumi većoj od 10.000 evra u bilo kojoj valuti, kako biste kasnije mogli nesmetano iz zemlje da iznesete tu sumu ili njen neutrošeni deo.

Prilikom unosa gotovine u iznosu većem od 10.000 evra potrebno je samo da na graničnom prelazu popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i dobijete potvrdu da ste novac prilikom ulaska u zemlju prijavili.

Pročitajte još: OPREZ NA PUTEVIMA: Pojačan saobraćaj zbog raspusta i praznika

#Granica

#Gužve

#Odmor

#Praznici

#Put

#Uprava carina

'