AKTUELNO

Siniša Mali i Nikola Nikodijević svečano uručili nagrade Grada Beograda za 2017. godinu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su danas u Starom dvoru nagrade Grada Beograda lauretaima u 19 oblasti za 2017. godinu. Uz veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije, uručenju nagrada prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća i predstavnici Gradske uprave.

Siniša Mali rekao je da su dobitnici Nagrade grada Beograda svojom energijom, znanjem, marljivšću i trudom zaslužili ovo priznanje.

Foto: Grad Beograd

– Beograd je veliki onoliko koliko su veliki ljudi koji u njemu žive. Dobitnici Nagrade grada Beograda su toliko veliki da sa ponosom mogu da kažem da grad Beograd nikada veći i nikada bolji nije bio – istakao je Mali.

Gradonačelnik je dobitnicima Nagrade grada Beograda poručio da su oni od danas uzor generacijama koje dolaze.

Pokazujete kako se trud, rad, znanje i vaš sistem vrednosti isplate da bi generacije koje dolaze bile još uspešnije a naš grad još lepši i bolji. Vi od danas niste samo Beograđani, vi ste zastupnici vrednosti grada Beograda, ambasadori Beograda, grada koji je spoj tradicionalnog i novog, i kao takav je kosmopolitski i otvoren grad. Grad koji se bori protiv svake vrste diskriminacije i koji se bori za znanje, sistem vrednosti koji je baziran na učenju i radu. Vi ste od danas zaštitnici tih vrednosti našeg grada. Treća poruka je da ste vi od danas uzor mladim generacijama, a motivacija koju im dajete, vaša je obaveza da nastavite dalje. Ne smete da stanete i da kažete da je ova nagrada vrhunac vaših dostignuća. Ova nagrada treba da vam bude obaveza i pokretačka snaga kako biste bili još bolji, da onima koji dolaze iza nas pokažete kako se može i zna – poručio je Siniša Mali.

On je zahvalio članovima žirija na obavljenom poslu i ,kako je naveo, nimalo lakom i jednostavnom zadatku. Poželeo im je da u godinama koje dolaze imaju još teži zadatak jer Beograd ima ljude koji imaju znanje, sistem vrednosti, rad i rezultate rada koji im daju za pravo da ponesu Nagradu grada Beograda i titulu najboljeg.

Dobitnik Nagrade grada Beograda za herojsko delo Igor Rašula obraćajući se prisutnima u ime svih dobitnika nagrade rekao je da je svako od nagrađenih laureata iza sebe ostavio svojevrsnu zadužbinu – u kulturi, nauci, filmu, sportu, pozorištu, muzici, pronalazaštvu, medicini, obrazovanju, novinarstvu, arhitekturi i stvaralaštvu.

– Beograd, kao zadužbina naših predaka, grad je poznatih zadužbinara, ali i često zaboravljenih zadužbina, te svake godine prepoznaje i nagrađuje svoje nove zadužbinare, koji svako u svojim oblastima rada i doprinosa stvara i ostavlja iza sebe nove, veće ili manje zadužbine – istakao je Rašula.

Foto: Grad Beograd

Dobitnici Nagrade grada Beograda su: za književnost i prevodno stvaralaštvo Alek Vukadinović, za pozorišno stvaralaštvo dramski umetnik Slobodan Stefanović, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Dragan Bjelogrlić, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milan Blanuša, za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo dirigent Đorđe Pavlović, za društvene i humanističke nauke prof. dr Zoran M. Jovanović, za pronalazaštvo dr Miloš Stanković, za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine u 2017. godini – prof. dr Vojko Đukić, prof. dr Jovica Milovanović, asistent dr Miljan Folić, asistent dr Bojan Pavlović, asistent dr Ana Jotić, doc. dr Aleksandar Trivić, prim. dr Nataša Jovanović Korda, prim. dr Miroslav Kreačić, prim. dr Milan Vukašinović, doc. dr Sanja Krejović Trivić i prof. dr Aleksandar Milovanović, za arhitekturu i urbanizam arhitekta Dejan Todorović, za oblast poljoprivrede porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice, za novinarstvo Ana Stamenković, iz Informativnog programa RTS-a, i Danijela Davidov Kesar, iz dnevnog lista „Politka”, za obrazovanje Vesna Nedeljković, za soprt Bogdan Bogdanović, za oblast zaštite životne sredine Ivana Jovčić, za herojsko delo Igor Rašula, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda prof. dr Đorđe Trifunović.

Specijalno priznanje za izuzetan dopirinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dobio je Saša Gabrić. Dobitnica Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke je Nina Simonović, a u oblasti umetnosti Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović.

Dobitnici Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović” za 2017. godinu su, kao pojedinac, Vladimir Obradović, radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Batajnica, i jedinica Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac.

#Beograd

#Nagrada

#Nikola Nikodijević

#Siniša Mali

'