AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa ambasadorom Japana u Srbiji Djunićijem Marujamom, sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji, kao i o investicionim projektima.

Mali i Marujama su razgovarali o velikim ekološkim projektima u Beogradu, u koje su uključene japanske kompanije, kao što je deponija u Vinči.

S obzirom na to da je privatni partner za taj projekat francusko-japanski konzorcijum "Suez - Itoću", gradonačelnik Beograda je uputio ambasadora kako se trenutno odvija ovaj projekat, i istakao da se do kraja godine očekuje građevinska dozvola za izgradnju fabrike za pretvaranje otpada u toplotnu i električnu energiju.

Mali je podsetio da je reč o projektu od 300 miliona evra, naveo je Gradski sekretarijat za informisanje.

Foto: Tanjug

Kada je reč o drugom važnom ekološkom projektu, fabrici za prečišćavanje otpadih voda u Velikom selu, Mali je obavestio ambasadora da do kraja juna treba da se izabere konsultant, kao i da je Beograd otvoren za saradnju sa japanskim kompanijama.

Mali je istakao i da će se projekat javnog osvetljenja raditi po principu javno - privatnog partnerstva, a da će se u okviru tog projekta ulična rasveta na svih 160.000 stubova u Beogradu zameniti novim LED sijalicama. Kako je on objasnio, to će značiti uštedu električne enrgije, ali će i grad biti lepše osvetljen.

Sagovornici su razgovarali i o projektu Beograd na vodi, gde se uskoro očekuju i prvi stanari, a ambasador Marujama je istakao da projekat odlično napreduje.

Kada je reč o izgradnji metroa, Mali je preneo ambasadoru da će do kraja godine biti završena prifizibiliti studija, da će se sledeće godine raditi fizibiliti studija, a da će izgradnja početi 2020. godine.

Gradonačelnik Beograda je uputio poziv ambasadoru Japana da promoviše Beograd i investicione projekte pred investitorima iz te zemlje.

#Japan

#Sastanak

#Siniša Mali

#ambasador

#investicije

'