AKTUELNO

Na 1.000 stanovnika rodi se 9,3 bebe, a to je poražavajući podatak, tvrdi ministarka bez portfelja.

Srbija će u narednom preiodu posvetiti mnogo više pažnje strategiji za podsticaja rađanja. Strategija zapravo već postoji od 2008. godine, i dobro je urađena, ali se teži tome da još neke stvari i da ona bude kompletna, rekla je Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja.

- Stručnjaci već neko vreme upozoravaju na ovaj problem koji nije zanemarljiv ni malo. Zbog toga mi radimo na strategiji, kao i tome da se formira savet koji će usmeravati demografski savet koji će pomoći da vidimo gde smo trenutno i šta treba da radimo – rekla je Đukić Dejanović gostujući u emisji “Pravac” na Pink3 televiziji.

Ona je istakla da je važno povećati razne mere, u svim delovima zemlje, ali takođe treba proceniti kom delu Srbije je koja mera porebna.

Foto: Printscreen Youtube

- Godišnje nas bude 38.000 manje, bukvalno nestaje jedan grad. Prema našim podacima na 1.000 stanovnika rodi se 9,3 bebe, to je poražavajuće. Ja sam posetila Jugoistok Srbije i videla sa kojim problemima se suočavaju. Tamo je prosečna starost stanovnika između 40 i 50 godina, i sve manje je dece – kaže ona, ističući da najviše maldih ih tih delova zemlje “sreću traži” u Leskovcu i Nišu.

- Važno je da im stvorimo uslove zbog kojih oni ne bi napuštali rodni kraj- ističe ona dodajući da će na ovome morati da radi više ministarstva koja će morati da budu podjednako uključena.

“Halo baka” spas za roditelje?

Ministarka je dodala da se uveliko radi na servisu “Halo baka” koji će omogućiti mladim roditeljima da se posvete i poslu.

- Ja sam za ovu ideju upravo čula dok sam bila u posti Crnoj Travi, Babušnici i Gadžinom Hanu. Mnoge starije žene, čija deca su većim gradovima formirala porodice, pričale su mi kako bi najradije češće išli kod njih i pomagale im oko uničića – kaže ona, objašnjavajući da bi ovaj servis podrazumevao refundaciju putne karte do grada gde su unuci.

- Kuluturni obrazac porodice mora da se poštuje. Mladi roditelji počeli su da zapostavljaju porodicu i da jure karijere, pa sada ima dosta samaca u brakovima i u većim porodicama. U vrtićima niko ne uči decu koliko je važna i koja je funkcija brata ili sestre, pa i deca to ne traže od roditelja – objašnjava ona.

Foto: Printscreen Youtube

Poslodavci moraju da imaju sluha za roditelje

Kako kaže, jako je važno da i poslodavcu pokažu razumevanja za mlade roditelje.

- Poslodavci moraju da omoguće roditeljam da u privh šest godina deteta biraju smene koje će da rade. Naši najveći investitori su ljudi koji su sa zapada. Njima su ove priče mnogo bliži nego nama. Oni brinu o zaposlenima. Jedan dan u godini , poslodavac takođe mora da omogući roditeljima da kontrolišu zdravlje – dodaje ona.

J. Stanković

#Emisija Pravac

#Majka

#Otac

#Porodica

#Roditelji

#Slavica Đukić-Dejanović

#Televizija Pink

#deca

'