AKTUELNO

U prvom kvartalu ove godine Ministarstvo zdravlja uložilo je u zdravstvene ustanove oko 1,75 miliijardi dinara i to za nabavku medicinske opreme i rekonstrukciju objekata.

- U kontinuitetu se nekoliko godina unazad značajna sredstva izdvajaju za izgradnju novih i rekonstrukciju postojecih zdravstvenih objekata, za nabavku medicinske opreme i investicije i investiciono održavanje u zdravstvenim ustanovama - navedeno je na sajtu ministarstva.

Kako navode nabavljena je savremena dijagnostička oprema za mnogobrojne zdravstvene ustanove u Srbiji kao što je digitalni, mobilni rendgen aparata sa C lukom za OB Sveti Luka u Smederevu, UZ aparata sa sondama za potrebe radiologije sa uz dijagnostikom za OB Bor.

Zatim, digitalnog angiografskog aparata za kardiovaskularne, dijagnostičke i interventne procedure u angio sali u OB Kruševac, tri EKG aparata za OB Novi Pazar, dva EKG aparata za potrebe hemato-onkološkog odeljenja KC Niš, dva kapnografa za anesteziju za OB Loznicu i mnoge druge.

U mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama nastavnjeno je sa rekonstrukcijom i sanacijom prostorija, krovova, mokrih čvorova, a radovi su izvođeni u OB Jagodina, OB Ćuprija, OB Požarevac, OB Negotin, OB Kladovo, OB Bor, OB Prokuplje, OB Pirot.

Uporedo sa ulaganjem u zdravstvo, kako kažu, nastavljaju kadrovsko osnaživanje zdravstvenog sistema, zapošljavanjem mladih medicinskih radnika i odobravanjem specijalizacija.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koje će doprineti značajnom unapređenju uslova u zdravstvenim ustanovama, u interesu građana, kako pacijenata tako i lekara.

#Novac

#Zdravlje

'