AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas, radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić kod Subotice, vredne više od 4,7 miliona evra.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u AP Vojvodini.

Zahvalivši se predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, za kooridnaciju oko pripreme ovih projekata, predsednik Mirović izjavio je ovom prilikom da su Pokrajinska vlada i JP Vode Vojvodine za kratko vreme završili pripremu 11 projekata čija je realizacija u toku i najvio nove u narednom periodu.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova - istakao je predsednik Mirović.

Pokrajisnka vlada obezbedila je sredstva za pripremu projektne dokumentacije, a ovakvi projekti nastaviće se i u drugoj fazi gde će kroz 13 projekata na oko 60.000 hektara biti pripremljena osnova na kojoj će poljoprivredne zadruge i poljoprivrednici povlačiti kanalsku vodu do svojih poljoprivrednih površina, rekao je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

On je podsetio da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 milona dinara za pripremu projektne dokumentacije a JP Vode Vojvodine je formiralo posebno projektno odeljenje.

„Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u AP Vojvodini“, rekao je predsednik Mirović.

Predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabić rekla je da će poljoprivreda naše zemlje izgledati potpuno drugačije i otpornije na klimatske promene do kraja mandata ove vlade kroz projekte navodnjavanja, zaštite od popolava i protivgradne zaštite.

Podsistem „Tisa- Palić“ obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jeezerima Palić i Ludaš.

#Ana Brnabić

#Igor Mirović

#Vojvodina

'