AKTUELNO

Zdravstvene ustanove kreću ove nedelje u nabavku terapije za obolele od retkih bolesti - mukopolisaharidoze tip 4, a uskoro i za one koji pate od spinalne mišićne atrofije, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, rekla je jutros v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Takođe, od 15. juna biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala o trosku države, rekla je Radojević Škodrić za Javni servis.

Radojević Škodric je rekla da je Fond završio tehničku proceduru i obavestio zdravstvene ustanove da mogu da krenu sa nabavkom leka za obolele od mukopolisaharidoze tip 4, a da je terapija za spinalnu mišićnu atrofiju u završnoj fazi i da sledeće nedelje može da se krene i u nabavku te terapije.

Kako je istakla, to su jako skupe terapije, za spinalnu mišićnu atrofiju je najskuplja na svetu, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, iz fonda za retke bolesti.

- Sva deca obolela od MPS 4 će dobiti terapiju, a Ministarstvo i RFZO razmatraju mogućnost da je dobiju i odrasli. Za spinalnu mišićnu atrofiju dobija je prva grupa pacijenata koju je odredila Komisija Republickog fonda - navela je Radojević Škodrić.

- Od sledeće nedelje se razmatra i druga grupa pacijenata. Uvedene su i dve studije od strane farmaceutskih kompanija, gde će pacijenti takođe biti lečeni ovim lekom - rekla je v. d. direktora RFZO.

Jun će biti najvažniji mesec za najbolje diplomce medicinskih fakulteta koji bi trebalo da dobiju posao, rekla je ona.

- Završen je prvi krug razgovora sa završenim diplomcima medicinskih fakulteta. Oni su izrazili želje povodom mesta u kojem žele da budu, zdravstvenih ustanova i specijalizacije koju žele. I sa Komisijom i ministrom zdravlja će razgovarati - rekla je Radojević Škodrić, dodajući da će prilikom zapošljavanja gledati da ispune njihove želje.

#Bolest

#lekovi

'