AKTUELNO

Posle konstituisanja Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja, održaćemo sastanak sa relevantnim institucijama, izjavio je danas predsednik komisije Darko Laketić, navodeći da će Vranje biti prva lokacija koju će obići.

Nakon odluke Narodne skupštine da se formira Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja, predloženi su članovi tog tela i, kako kažu, čim poslanici potvrde sastav, počeće da rade.

Za zamenika predsednika komisije predložena je poslanica SNS-a Ivana Stojiljković. Iz iste partije u komisiji bi mogao da se nađe i Milovan Drecun.

Iz redova SPS-a predložena je poslanica Danijela Stojadinović, iz DS-a Gordana Čomić. Kao predstavnik Dveri predložen je poslanik Dragan Vesović, a radikala Dubravko Bojić. Njih je predložio predsednik Komisije Laketić.

- Parlament je živo telo, sastoji se od različitih stranaka. Mislim da takav način rada i izbor članova odražava želju da se dođe do prave istine. Mislim da stranačko telo nije dobro. Očekujem različita mišljenja - rekao je Laketić za Javni servis i istakao da je važno da suštinski svi teže istini.

Naglasio je da nije dugo čekao da iznese predlog sastava komisije jer se već predugo čekalo.

- Dugo se čekalo, ta komisija je ranije trebalo da bude formirana, još u periodu prethodnih vlasti - istakao je Laketić. Ukazuje da će nakon konstituisanja komisije biti održan sastanak sa svim predstavnicima relevantnih institucija.

Zatim će ići na teren. - Kao što sam rekao u parlamentu, slede obilazak i potvrđivanje lokacija - rekao je Laketić.

On je istakao da će ići i na Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244. Prva lokacija koju će, kaže, obići biće opština Vranje i to devet lokacija koje su definisane kao kontaminirane.

Rok za podnošenje prvog izveštaja je 2020 godina. Komisija će raditi po uzoru na italijansku, koja je dokazala da su mnogi vojnici koji su boravili na KiM oboleli od malignih bolesti.

#Srbija

#bombardovanje

'