AKTUELNO

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV).

Ministarstvo zdravlja preduzelo je potrebne mere da naredne godine zvanično počne dobrovoljna HPV vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina, rekao je danas državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je na javnom slušanju u Skupštini Srbije "Uloga i značaj HPV imunizacije" rekao da su na taj korak odlučili na osnovu preporuke republičkih stručnih komisija za infektivne bolesti, ginekologiju i Instituta za javno zdravlje.

- Uporedo sa dobrovoljnom vakcinacijom skrining programi će ostitati u fokusu, jer samo uporedno spoveden program i primarne i sekundarne prevencije omogućava smanjenje oboljevanja i smrtnosti od bolesti izazvanih Humanim Papiloma Virusom - rekao je Vekić, a navodi se na sajtu ministarstva.

Cilj javnog slušanja bio je unapredjenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice i drugih HPV oboljenja imunizacijom.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV).

Primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mladje populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18 6 i 11 , glavnih uzročnika raka grlića materice, ali i drugih oboljenja izazvaih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja.

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju Srbiju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

Č.N.

#HPV

#Vakcina

#devojčice

'